Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

Ο Τσίπρας που Εχασε από τον Πεθαμένο...

Οπως κάθε εκλογική αναμέτρηση έτσι και αυτή της 17ης Ιουνίου, μπορεί να διαβαστεί από πολλές πλευρές! Ο αδιαμφισβήτητος νικητής εκείνων της 6ης Μαίου ο Αλέξης Τσίπρας, εκ των πραγμάτων συσπείρωσε το αντιμνημονιακό ρεύμα
που αναμενόταν να εκφραστεί ακόμα πιό δυνατά στις επόμενες. Αντ' αυτού  κατάφερε να χάσει από τον πεθαμένο Σαμαρά και από ένα φθαρμένο κόμμα που έχει συνδεθεί και σκάνδαλα και την καθοδική πορεία της χώρας τις τελευταίες δεκαετίες.
Το κεντρικό νόημα των μηνυμάτων που διαβάζω από χθες που έγινε γνωστό το εκλογικό αποτέλεσμα είναι του τύπου ''Καλά να πάθεις μαλάκα Ελληνα, τώρα που θα σου μειώσουν το μισθό, θα σου έρθει φουσκωμένη εφορία, που θα σου κάνουν το ένα και το άλλο, μη διαμαρτυρηθείς''!
To good to be true, αλλά δεν ψήνομαι ότι το 70% που δεν ψήφισαν Τσίπρα ηδονίζονται όταν τους έρχονται φουσκωμένοι λογαριασμοί της ΔΕΗ κι εσκπερματώνουν κάθε φορά που μαθαίνουν για κάποιο νέο χαράτσι.
Το ενδεχόμενο να μην έπεισε ο Τσίπρας ότι μπορεί να επαναφέρει τη χώρα στην προ μνημονίου εποχή, το ότι τα ήξεις-αφήξεις και οι παλινωδίες του μπορεί περισσότερο να  φόβισαν αντί να δώσουν μηνύματα ελπίδας, προφανώς δεν περνάει από το μυαλό αυτών που ακολουθώντας στην κλασσική Νεοελληνική πεπατημένη κράζουν τους άλλους, παριστάνοντας τους ξύπνιους...
Σε τελική πρόκειται για κατόρθωμα, με δεδομένο πως ο ταλαιπωρημένος και ο πεινασμένος είναι πιό επιρρεπής από ποτέ σε παραμύθια.
Κι' όμως ο Τσίπρας κατάφερε να μην πείσει ένα λαό που δεν έβλεπε στον ήλιο μοίρα και να χάσει από κάποιον που τον λοιδωρούν ακόμα και οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι της ΝΔ και που έχει βάλει φαρδιά πλατιά τη τζίφρα του στο μνημόνιο άρα ξέρει τί θα υποστεί ...
Στις αρχές της δεκαετίας του 80 ο Αντρέας σάρωσε κάτω από πολύ δυσκολότερες συνθήκες, έχοντας μια ΝΔ που ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση, με τον Ελληνικό λαό να έχει τα στοιχειώδη! Πουλώντας μπαλαμούτι βεβαίως, είναι σίγουρο όμως πως κάτω απ' αυτές τις συνθήκες εκείνος ο Αντρέας θα σάρωνε τα πάντα. Γιατί έστω και το μπαλαμούτι επιβάλλεται να έχει κάποιο περιεχόμενο, φανταστείτε πόσο κενός ήταν ο λόγος του Τσίπρα!
Ο Αλέξης κατάφερε να τρέξει με τον πεθαμένο και να βγει δεύτερος, αν και οι συνθήκες ήταν κομμένες και ραμένες στα μέτρα του. Αυτός άφθαρτος, νέος σε ηλικία, που υποτίθεται ότι πρέσβευε το ''νέο'' στο πολιτικό σύστημα!
Ποιό νέο όμως, όταν τη Δευτέρα καταργούσε το μνημόνιο, την Τρίτη το επαναδιαπραγματευόταν και την Τετάρτη υποστήριζε ότι θα το καταγγείλει, ενώ μέχρι να κλείσει η εβδομάδα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υπόσχονταν αντιφατικά πράγματα, διαψεύδοντας το ένα το άλλο.
Αν αυτό είναι το νέο, ποιά διαφορά με το παλιό?
Και για ποιό λόγο να κατηγορούμε την πλειοψηφία που δεν πείστηκε από ασυναρτησίες και κούφια λόγια, επιλέγοντας τα ελάχιστα από το άγνωστο?
Γιατί αυτό ακριβώς είναι που φόβισε τον κόσμο και προτίμησε τον παραδομένο στην αγκαλιά της Μέρκελ και όχι εκείνον που έδινε γενικές και αόριστες υποσχέσεις.
Οπως και να το κάνουμε το άγνωστο τρομάζει, οπότε η αντίδραση του κόσμου ήταν περισσότερο από φυσιολογική.
Αν ήθελε ο Τσίπρας ας γινόταν συγκεκριμένος! Ισως έτσι έπειθε περισσότερους...
Από τη μία υπήρχε ο Σαμαράς για τον οποίον ο κόσμος γνώριζε ότι θα είναι ο συνεχιστής του ΓΑΠ, από την άλλη ο Αλέξης που μας προέτρεπε να τον ακολουθήσουμε, χωρίς να μας εξηγεί πού πάμε!

Κι' όσοι νομίζουν ότι το χειρότερο σενάριο είναι η μείωση των μισθών, τους ενημερώνω πως υπήρχαν και χειρότερα, όπως η αναμονή στην ουρά για ένα καρβέλι ψωμί ή η βενζίνη με το δελτίο.
Δεν πρόκειται για θεωρητικό σενάριο αλλά για βιώματα ειδικώς των πρεσβυτέρων, αυτών που οι παντογνώστες κατηγορούσαν ότι καθορίζουν το μέλλον τους, παραβλέποντας τη σοφία που αποκτά ο άνθρωπος όσο γερνάει
Κι΄όπως έγραψε χθες ο φίλος μου Giannis Roidos :
 ''Στις επόμενες εκλογές ξανακλειδώνουμε τους άνω των 60 στο σπίτι! Είναι επικίνδυνοι και ανώριμοι! Τί έχουν ζήσει; Κάναν πόλεμο μήπως; Καμιά φτώχεια; Καμιά δικτατορία; Τα γατάκια που θέλουν να ψηφιίουν κιόλας! Τί ξέρουν από τα πραγματικά διλήμματα της ζωής, τύπου "iphone ή android", "να κατέβουμε για καφέ με αμάξι ή με μηχανάκι" κλπ; Εχουν κάνει checkin "Αγανακτισμένοι στο Σύνταγμα"; Εχουν κάνει share καμιά φωτογραφία του Χάρυ Κλιν; κάνενα στατους του πιτσιρίκου; Εχουν μπει στο προφίλ της Λαγκάρντ να της πούνε πόσο πουτάνα και κωλοόρια είναι; ''

Συμπληρώνω πως τη δεκαετία του 80 η αριστερά σάρωνε στις φοιτητικές εκλογές, αλλά στις βουλευτικές έπιανε πάτο! Κάποιοι περίμεναν να πεθάνουν οι γέροι της εποχής για να γίνουν εξουσία, μέχρι που κατάλαβαν ότι συχνά ο νεανικός ενθουσιασμός τους τυφλώνει και όσο μεγαλώνουν και αποκτούν την εμπειρία της ζωής, αναθεωρούν...





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου