Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

Ποιος Στέφενς? Ο ΠΑΟΚ θέλει Προπονητή Τσάτσο...

To κεφάλαιο της συνεργασίας του ΠΑΟΚ με το Χουμπ Στέφενς, έχει πολλές διαστάσεις. Επειδή είναι σίγουρο ότι αν κάτσουμε και αναλύσουμε την κάθε παράμετρο, είναι δεδομένο πως θα φτάσουμε στην Κυριακή του Πάσχα και θα είμαστε ακόμα στα μισά, θα προσπεράσουμε τα λιγότερο σημαντικά με μια τηλεγραφική περιγραφή και θα προσπαθήσουμε να επικεντρωθούμε στην ουσία.

Ως προς τους λόγους που οι δυο πλευρές οδηγήθηκαν στο διαζύγιο, ξεκαθαρίζω πως ακόμα και αν ήμουν εγώ που αυτός που λάμβανε την απόφαση, ο Ολλανδός θα είχε την ίδια τύχη.
Το τονίζω αυτό, διότι ήμουν από τους τύπους που χωρίς ποτέ να υπερασπιστώ το έργο του, δεν τον έκραξα σχεδόν ποτέ και ειδικά στα παιγνίδια με τη Μπενφίκα που άκουσε ουκ ολίγα, υπερασπίστηκα με θέρμη τον τρόπο που έστησε την ομάδα και διεκδίκησε τις ελπίδες του ΠΑΟΚ για πρόκριση.
Εκείνο που θεωρούσα σημαντικότερο όλων στην περίπτωσή του δεν ήταν οι γνώσεις, η ικανότητα ή η διάθεσή του, αλλά το περιβάλλον που εργαζόταν και το οποίο ήταν μολυσμένο!
Καλώς ή κακώς όμως, η κατάσταση είχε φτάσει στο μη παραπέρα. Η φθορά του Ολλανδού ήταν περισσότερο από εμφανής, καθώς και η αδυναμία του να τη διαχειριστεί, οπότε το διαζύγιο ήταν μονόδρομος.
Το ζητούμενο είναι γιατί φτάσαμε ως εδώ. Μήπως δηλαδή αν η υπόθεση πήγαινε αλλιώς από την αρχή ή από τη στιγμή που άρχισαν να διαφαίνονται οι πρώτες δυσλειτουργίες, ο ΠΑΟΚ θα μπορούσε να συνεχίσει με το Στέφενς και να κερδίσει όσα περισσότερα μπορούσε από έναν προπονητή με την προυπηρεσία του?
Ακόμα κι' αν δεχτούμε πως ο Ολλανδός είναι όσα του προσάπτουν τα παπαγαλάκια της ΠΑΕ κι' άλλα τόσα, ότι δε δούλευε τακτική, ότι ήταν  τουρίστας, δημόσιος υπάλληλος και δεν ξέρω 'γω τι άλλο, το ερώτημα είναι το εξής:

Το δώνι δούλευε τακτική? Ήταν εργασιομανής κι' αν ναι, ποιο ήταν το πλάνο του?
Σας θυμίζω πως πέρσι τέτοια εποχή που η δυσφορία του κόσμου είχε φτάσει στο αποκορύφωμα της, η ΠΑΕ διέρρεε πως ο μπινές θα συνεχίσει στον ΠΑΟΚ και την επόμενη χρονιά του συμβολαίου του, πως τον στηρίζουν, την ίδια στιγμή που ανέβαζαν βιντεάκια με τους περίφημους πλέον αυτοματισμούς ανάπτυξης.
Προς τι λοιπόν αυτή η διαφορετικότητα της αντιμετώπισης?
Γιατί στην περίπτωση του δωνιού η διοίκηση χρησιμοποιούσε κάθε θεμιτό ή αθέμιτο τρόπο για να κάνει στο μαύρο-άσπρο, ενώ με το Στέφενς όχι μόνο δεν προσπαθούσε να αναδείξει την λευκότητα του άσπρου (όπου υπήρχε τέλος πάντων) αλλά έκανε τα πάντα για να κάνει το άσπρο-μαύρο?
Ή έστω να μείνει ουδέτερη μωρ' αδερφέ?
Θυμίζω ενδεικτικά το άδειασμα μετά το παιγνίδι της Λεωφόρου όπου η...επίσημη ΠΑΕ διαχώρισε μέσω ανώνυμων  διαρροών τη θέση της από τις απόψεις του εξέφρασε ο Στέφενς για τη διαιτησία  όπως και την πρωτοφανή κίνηση με το Χακόμπο, που ενώ ο προπονητής τον έδιωξε παραπέμποντάς τον στη διοίκηση ώστε να τον τιμωρήσει για πειθαρχικό παράπτωμα, η τελευταία τον έστειλε πίσω με την προτροπή να ''τα βρούνε'', αδειάζοντας το Στέφενς με τον πιο εμφατικό και ξεδιάντροπο τρόπο.
Επισημαίνω, πως επικαλέστηκα γεγονότα που αναδείχτηκαν επισήμως από την ΠΑΕ και δεν αφορούν πληροφορίες ή εικασίες.
Όσο τυχαία κι' αν θεωρηθούν αυτά, όσο κι' αν κάποιος θελήσει να τα εκλάβει ως απλά λάθη, κρύβουν την ουσία του πράγματος.
Αν απομονώσουμε τη θητεία του Στέφενς, μπορούμε να οδηγηθούμε σε συμπεράσματα που φέρουν την πιθανότητα λάθους κάθε υποκειμενικής άποψης.
Όταν όμως συγκρίνουμε τις εποχές Στέφενς-δώνι και αναλογιστούμε τον τρόπο που διαχειρίστηκε η ΠΑΕ ανάλογες καταστάσεις, τα γεγονότα προσδίδουν στην κάθε άποψη αντικειμενικότητα που δε μπορεί να αμφισβητηθεί  από κανέναν.
Το συμπέρασμα είναι, πως αυτοί που διοικούν τον ΠΑΟΚ, θέλουν προπονητή-τσάτσο! Αν εκτελεί τις διαταγές τους, αν δεν πετάει εκτός ομάδας τον κάθε Λόπεζ ή Νέσιντ επειδή αποτελούν επιλογές του προέδρου ή του στρατηγικού , αν κάνει τα στραβά μάτια στα παραπτώματα των Χακόμπων επειδή ο μάνατζερ του είναι κουμπάρος του ΓΧ κλπ-κλπ, θα στηριχτεί σε σημείο παρεξήγησης.
Μέχρι και ψέματα θα πούνε στον ιδιοκτήτη, όπως συνέβη με το Γκαρσία.
Διότι η λογική του τσάτσου είναι δεδομένη:
Στήριξε με για να σου το ανταποδώσω στην πορεία!
Κάνε αυτό που σου λέω, για να σου κάνω και σένα το χατήρι όταν το χρειαστείς...
Πουθενά εκεί ανάμεσα δεν υπάρχει πουθενά ΠΑΟΚ, αυτή όμως η είναι η στρατηγική του τσάτσου!
Αν όμως ο προπονητής ακολουθήσει τη δική του αυτόνομη πορεία όπως ο Στέφενς, μακριά από τσατσιλίκια και ρουφιανιές, ακόμα και ικανός να είναι, θα τρώει αβέρτα τρικλοποδιές και αδειάσματα από την ίδια της ΠΑΕ!
Ζητούμενο λοιπόν δεν είναι αν ο Στέφενς ήταν ικανός ή ανίκανος, αν προσπάθησε ή όχι, αλλά οι συνθήκες κάτω από τις οποίες δούλεψε
Γιατί αν αύριο έρθει κάποιος ικανότατος-δουλευταράς που πιάνει πουλιά στον αέρα και είναι η γάτα της τακτικής, θα αναγκαστεί να δουλέψει κάτω από τις ίδιες προυποθέσεις, οπότε είναι σίγουρο ότι και φύγει επίσης ως αποτυχημένος...

2 σχόλια:

  1. Μηπως γιατρέ κάνεις ακριβώς τα ιδια μαυτούς που κατηγορείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν βρεις έστω ένα σημείο όπου παραπληροφορώ ή έστω υπερβάλω, θα συμφωνήσω...

      Διαγραφή