Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

Και Προχωράνε Μαζί, ΠΑΕ ΠΑΟΚ και Διαπλοκή...

Συζητώντας πριν από χρόνια με το Βασίλη Μπορμπόκη, τον ρώτησα ποιον θεωρεί ως τον καλύτερο προπονητή που είχε στην καριέρα του.

''Το Μπάγεβιτς'' μου απάντησε, χωρίς να το σκεφτεί ούτε δευτερόλεπτο.
Δεδομένου πως ο Βασίλης ήταν από τους παίκτες που καθιερώθηκαν επί Μπάγεβιτς και συνεργάστηκαν μαζί του για πολλά χρόνια, θεώρησα λογικό να υπάρχει αμοιβαία εκτίμηση.
Το σημαντικό δεν είναι πως τον έχρισε κορυφαίο, αλλά η απάντηση που έδωσε στην ερώτηση ''γιατί ήταν ο καλύτερος?''.
Ο Βασίλης δεν αναφέρθηκε ούτε στα συστήματα, ούτε στις τακτικές, ούτε στους τίτλους που κατέκτησε, ούτε στο ποδόσφαιρο που έπαιξαν οι ομάδες του.
''Ήταν δίκαιος'' απάντησε ορθά-κοφτά!
''Το ένιωθες ότι δεν ξεχώριζε τους παίκτες που επέλεγε εκείνος από αυτούς που έβρισκε, τους συμπατριώτες του από τους Έλληνες ή τους ξένους. Αν ήσουν αγωνιστικά απείθαρχος έχανες τη θέση σου ακόμα κι' αν ήσουν συγγενής του, αν μάτωνες  κι' έκανες αυτό που ζητούσε στο χορτάρι θα έπαιζες, ακόμα κι' αν στη θέση σου αγωνιζόταν κάποιος γείτονάς του που είχε επιλέξει εκείνος.
Έτσι, είχες ένα κίνητρο παραπάνω για να είσαι σωστός επαγγελματίας, να προσπαθήσεις,  και να πειθαρχήσεις, διότι ήξερες πως σε κάθε περίπτωση θα πάρεις ότι αξίζεις...''.
Η δικαιοσύνη λοιπόν είναι το ύψιστο συστατικό για την εύρυθμη λειτουργία μιας ομάδας, πόσο δε όταν αυτή στελεχώνεται από 25 παιδιά με διαφορετικούς χαρακτήρες, συνήθειες, στόχους και που μεταξύ μας, λόγω της αναγνωρισιμότητας και των πολλών χρημάτων που κερδίζουν σε νεαρή ηλικία, η αλλοίωση του χαρακτήρα τους είναι πιο πιθανή...
Δεν είναι τυχαίο πως ο Αριστείδης της Αρχαίας Ελλάδας έμεινε στην ιστορία ως Δίκαιος και μεταξύ μας, ένας από τους λόγους που η χώρα μας μοιάζει με μπάχαλο, είναι η αίσθηση του καθενός πως στην Ελλάδα βασιλεύει η αδικία. Δε γίνεται να πετσοκόβουν τα 700 ευρώ του συνταξιούχου όταν οι βουλευτές συνεχίζουν να τα χοντροκονομάνε, δε γίνεται να μην επαναστατήσει ο πολίτης όταν ακούει πως θα πληρώνει 25 ευρώ για εισαγωγή στο νοσοκομείο, την ίδια στιγμή που συνεχίζεται η χρηματοδότηση των κομμάτων με πακτωλούς εκατομμυρίων.

Από το Γκαρσία στο Χακόμπο.

Το τελευταίο διάστημα, ο ΠΑΟΚ κλυδωνίστηκε σοβαρά με το θέμα Γκαρσία. Ο παίκτης στοχοποιήθηκε από  την ΠΑΕ, τα παπαγαλάκια τον διέβαλαν με ρεπορτάζ του τύπου ''ο Γκαρσία είναι προβληματικός χαρακτήρας, τα κάνει μπουρδέλο επειδή δεν αγωνίζεται, βάζει τον εαυτούλη του πάνω από την ομάδα'' και τις λοιπές φαιδρότητες που στην πορεία έπεσαν στο κενό.
Το σίγουρο είναι πως ο Ουρουγουανός δεν πείραξε ποτέ και κανέναν, ούτε υπέπεσε σε κάποιο πειθαρχικό παράπτωμα. Αν το είχε κάνει άλλωστε θα υπήρχε μια καλή αφορμή για να τιμωρηθεί και να τεκμηριωθεί η συμπεριφορά προς στο πρόσωπό του, ακριβώς όμως επειδή ήταν άψογος από κάθε άποψη και δεν έδινε αφορμές, η τακτική της εκτόξευσης λάσπης ήταν μονόδρομος

Στην αντιπέρα όχθη, έχουμε το Χακόμπο. Ο παίκτης αποκτήθηκε πέρσι, όταν όλοι γνώριζαν την αξία αλλά και το οξύθυμο του χαρακτήρα του. Έμεινε στον πάγκο σε μια εποχή που το κολλητηλίκι Τσιστιακόφ-Δώνη βρισκόταν στα φόρτε, του, βάζοντας έτσι στο περιθώριο τους Βρύζα- Γεωργιάδη, (γι' αυτό άλλωστε αποκτήθηκε ο Ιτάνζ) και όταν έφυγε ο Δώνης ο κόσμος άρχισε να τους παίρνει χαμπάρι και η τρόικα αναγκάστηκε να σμίξει και πάλι δεδομένου πως η ισχύς βρίσκεται πάντα εν τη ενώσει, ο Χακόμπο που ήταν για μπούλο ανανέωσε το συμβόλαιο του κερδίζοντας μάλιστα γενναία αύξηση. Αντ' αυτού, μπούλο πήρε ο Ιτάνζ που θεωρήθηκε, ως ένα από τα παιδιά του Δώνη.


Ο Ισπανός ξεκίνησε ως βασικός, στην πορεία όμως υπέπεσε σε δύο σοβαρότατα πειθαρχικά παραπτώματα. Έβρισε χυδαία τον Ποικιλίδη επειδή ο τελευταίος διαμαρτυρήθηκε στον διαιτητή του αγώνα ΠΑΟΚ-Αστέρα Τρίπολης και ένα μήνα μετά, επιτέθηκε στο συνεργάτη του Στέφενς Καβαλιεράτο.
Είδατε να επιβάλλεται κάποια ποινή στο Χακόμπο από τη διοίκηση? Ναι μεν ο Στέφενς τον έχει βάλει από τότε στον πάγο και δεν τον συμπεριλαμβάνει στις αποστολές, στην περίπτωσή μας όμως μιλάμε για πειθαρχικό παράπτωμα, για το οποίο θα έπρεπε να επιληφθεί η διοίκηση. Ο Στέφενς είναι προπονητής  και τα όρια δικαιοδοσίας του είναι συγκεκριμένα.
Ξαναρωτάω λοιπόν, είδατε τη διοίκηση να λαμβάνει κάποια απόφαση? Όχι μόνο δε συνέβη ποτέ αυτό, αλλά πρόσφατα και με αφορμή δηλώσεις του Ολλανδού, η διοίκηση τοποθετήθηκε επισήμως νίπτοντας τας χείρας (!!!) και ζητώντας από τις δύο πλευρές να τα βρουν (!!!!), λες και είχαν χάσει κάτι!
Σας φαίνονται ανεξήγητα ολ' αυτά, πόσο δε αν τα βάλετε στο ζύγι με το μένος που αντιμετωπίστηκε ο Γκαρσία από τη διοίκηση, ο οποίος μοιάζει με αρνάκι σε σχέση με το Χακόμπο?
Η απορία θα σας λυθεί, όταν μάθετε πως ο μάνατζερ του Χακόμπο είναι κουμπάρος του Γιώργου Γεωργιάδη, που είναι αυτοκόλλητος του Βρύζα και το καλοκαίρι τοποθετήθηκε στο πλάι του Ολλανδού και καλά ως συνεργάτης, στην πραγματικότητα όμως για να αποτελεί το αυτί και το μάτι της διοίκησης εντός του αγωνιστικού τμήματος.

Για την ιστορία μάλιστα, εκείνος που εξουσιοδοτήθηκε από τη διοίκηση για να συναντηθεί με το μάνατζερ του Χακόμπο και να συζητήσει το θέμα των παραπτωμάτων του, ήταν ο Γεωργιάδης, που δεν έχει απλώς σχέση κουμπαριάς με το μάνατζερ του παίκτη αλλά δεν είναι ούτε μέλος της διοίκησης(!!!). Ο Στέφενς λοιπόν αποφάσισε τον αποκεφαλισμό του Χακόμπο, ο φυτευτός συνεργάτης του όμως που έχει κουμπαριά με το μάνατζέρ του Ισπανού και έχει διορισθεί από τη διοίκηση να κάθεται δίπλα στον προπονητή, ήταν αυτός που εξουσιοδοτήθηκε για να δώσει λύση!
Μ' άλλα λόγια, το θέμα Χακόμπο συζητήθηκε μεταξύ κουμπάρων!
Χάσατε τη μπάλα? Αν τη χάσατε εσείς με αυτά που διαβάστε, μην αναρωτιέστε γιατί η μπάλα δείχνει να χάνεται ολοένα και περισσότερο στο φετινό ΠΑΟΚ.
Και μην έχετε απορίες για το γεγονός πως η λύση που αποφασίστηκε ήταν, να μη δοθεί λύση και να προσποιούνται όλοι ότι δεν έγινε και τίποτα...
Εάν δεν πρόκειται για τον ορισμό της διαπλοκής, πως ονομάζεται άραγε?
Αναρωτιέμαι άραγε, πως να λειτουργήσει ο Στέφενς, όταν, όντας ο άρχων του αγωνιστικού τμήματος, βλέπει τη διοίκηση να τον αδειάζει για χάρη μιας κουμπαριάς
Πως να επιτευχθεί η εύρυθμη λειτουργία της ομάδας, όταν οι παίκτες βλέπουν να χωρίζονται σε παιδιά και αποπαίδια?
Πως να μην έχει χαθεί κάθε έννοια ομαδικού πνεύματος, όταν παρουσιάζονται τέτοια φαινόμενα?
Θα αναρωτηθεί κάποιος ''επειδή δηλαδή συνέβη αυτό με το Χακόμπο, οι παίκτες δε μπορούσαν να σπρώξουν  τη μπάλα στα δίχτυα με τον Πανιώνιο και δεν παίζουμε μπάλα?''.
Κατ' αρχήν δεν είναι μόνο αυτό το γεγονός, είναι ένα από τα πιο καραμπινάτα που αποδεικνύουν τον τρόπο που λειτουργεί ο οργανισμός.
Το έχω εξηγήσει και κατά το παρελθόν, πως τα πρόβληματα του φετεινού ΠΑΟΚ αρχίζουν από τον τρόπο που διοικείται η ομάδα, και αυτό που ανέφερα είναι ενδεικτικό, πως οι αποφάσεις που λαμβάνονται δεν έχουν ως στόχο την βελτίωση της ομάδας, αλλά υπηρετούν προσωπικές στρατηγικές (βλέπε και περιπτώσεις Δώνη, Λόπεζ, Γκαρσία κλπ-κλπ).
Αν τα μαζέψεις όλα, καταλαβαίνεις γιατί η ομάδα, είναι ομάδα μόνο στα χαρτιά. Το ότι δεν πείθει με την απόδοσή της στο χορτάρι, είναι απλώς το σύμπτωμα αυτού του τρόπου λειτουργίας.
Όταν λοιπόν η ομάδα δεν διοικείται, αφού η διοίκηση ασχολείται με τα πάσης φύσεως προσωπικά συμφέροντα και επιδιώξεις του καθενός, είναι μοιραίο παρουσιάζονται συμπτώματα αποσύνθεσης, να απουσιάζει το νεύρο και η καύλα από παίκτες και προπονητή και να βασιλεύει ο εκνευρισμός, η ανασφάλεια και η απάθεια, τα αποτελέσματα των οποίων αποτυπώνονται στο χορτάρι.
Σε μια σοβαρή εταιρία, η διοίκηση ασχολείται με το πως θα βελτιώσει την ομάδα και θα στηρίξει το έργο του προπονητή και των παικτών. Όταν η διοίκηση ασχολείται με την πάρτη της, είναι λογικό οι υπόλοιποι να μην έχουν την απαιτούμενη είτε συγκέντρωση είτε όρεξη, ακόμα και κίνητρο για να προχωρήσουν. Απλώς κάνουν τα τυπικά για να είναι εντάξει έναντι των υποχρεώσεων τους, καμμία ομάδα δεν προόδευσε όμως, όταν τα στελέχη της αρκούνταν απλώς τα τυπικά...
Το συμπέρασμα λοιπόν είναι πως όσο ο ΠΑΟΚ συνεχίζει να διοικείται κατ' αυτόν τον τρόπο, όσοι προπονητές ή παίκτες κι' αν έρθουν, η κατάσταση θα παραμένει άρρωστη. Όταν διοικηθεί με τον ενδεδειγμένο τρόπο, τότε θα είμαστε πιο δίκαιοι στις κρίσεις μας για τους υπόλοιπους κρίκους της αλυσίδας.

ΥΓ. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, δε θεωρώ απαγορευτικό ή εξαρχής ύποπτο, να υπάρχει κουμπαριά ή άλλου είδους σχέση μεταξύ ενός αθλητή ή του μάνατζέρ του, με κάποιο στέλεχος της ΠΑΕ. Αναρωτιέμαι δηλαδή, αν θα έπρεπε να απορρίψουμε κάποτε το Βιειρίνια, σε περίπτωση  που ο μάνατζερ του ήταν συγγενής ή γείτονας συνεργάτη του Σάντος ή κάποιου μέλους της ομάδας.
Πιστεύω όμως πως αποτελεί βόμβα στα θεμέλια μιας ομάδας όταν μια συγγενική σχέση, γίνεται η αιτία για να βασιλεύει η αδικία και να επιβραβεύονται τα κολλητηλίκια...

1 σχόλιο: