Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Ο ΠΑΟΚ, και οι 10 μικροί Μύρτσοι...

Η απόφαση του ΠΑΟΚ να ''κόψει'' από την Τούμπα τους μη διαπιστευμένους δημοσιογράφους (ραδιοφωνικούς παραγωγούς κυρίως), είναι σίγουρα ασυνήθιστη.

Για λόγους που όλοι αντιλαμβάνεσθε, βασανίστηκα πολύ για το αν έπρεπε να καταπιαστώ με το θέμα, κυρίως επειδή υπάρχει κόσμος που είναι τόσο προκατειλημμένος και απαίδευτος, ώστε σίγουρα, αντί να ψάξει το σωστό ή το λάθος της άποψής μου,.θα προσπαθήσει εξ' αρχής να εφεύρει κάποια σκοπιμότητα και να μου φορέσει ταμπέλα!
Κατά την προσφιλή μου τακτική, τους γράφω στα παπάρια μου και μπαίνω στο ψητό, αφού διευκρινίσω, πως προσωπικώς ανήκω στην ευγενή τάξη των διαπιστευμένων δημοσιογράφων οπότε το θέμα δεν αγγίζει ούτε εμένα, ούτε το μέσο που εργάζομαι. Το έχω ζήσει πάντως στα πρώτα μου βήματα, όταν ο μακαρίτης Θωμάς Βουλινός, μου είχε κόψει τη διαπίστευση από τα δημοσιογραφικά της Τούμπας. Ούτε που με ένοιαξε βέβαια, αφού πλήρωνα εισιτήριο, έβγαζα τα γούστα μου στην κερκίδα και καπάκι παρίστανα το ρεπόρτερ... Ανέκαθεν θεωρούσα άλλωστε πως η θέση του δημοσιογράφου είναι μέσα στον κόσμο αφού σε αυτόν απευθύνεται και όντας απομονωμένος ή κλεισμένος σε κάποιο κουβούκλιο, ήταν δύσκολο να πιάσει το σφυγμό του.
Για την ιστορία πάντως (και κρατήστε το αυτό) η στάση μου έναντι του Βουλινού δεν άλλαξε, μέχρι που κατάλαβε και ο ίδιος πως όσο κι αν τον γ@μούσα, δεν τον αδικούσα, ούτε γνώμονας της κριτικής μου ήταν κάποιο προσωπικό συμφέρον! Απλώς, έτσι θεωρούσα ότι του άξιζε...
Επί της ουσίας τώρα, είναι γεγονός πως η κατάσταση στα τοπικά ΜΜΕ -και όχι μόνο αφού το πρόβλημα είναι γενικό- έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Κάθε αστοιχείωτος βλαξ, κάθε περαστικός με διαβατήριο τον τίτλο του οπαδού, του ειδικού ή του ξερόλα, παίρνει ένα μικρόφωνο και είτε πριζώνει τον κόσμο με αντάλλαγμα τα sms, είτε βγάζει προσωπικά κόμπλεξ, είτε προσπαθεί να το παίξει ξυπνητζής, προχωρημένος και παλικάρι της φακής. Δεν πρέπει να παραβλέπουμε ωστόσο ότι όλοι αυτοί έχουν ένα κοινό που τους ''καθιέρωσε'' και το οποίο βρίσκεται δίπλα μας. Μη σας πω ότι πολλοί εξ ημών, τους βρίζουμε μεν αλλά στο καπάκι τους παίρνουμε τηλέφωνο λέγοντας τους ''μπράβο ρε μεγάλε τι ωραία που τα λες, συνέχισε έτσι να τους κάνεις ρόμπες''.
Και για να τα λέμε όλα, αν το πρόβλημα ήταν μόνο αυτοί, θα είχαν εξαφανιστεί.
Επιπλέουν όμως διότι απλά, οι υπόλοιποι ''σοβαροί'' δημοσιογράφοι είναι τόσο αστείοι και αβανταδόροι, που κάνουν τους ηλίθιους, τους καιροσκόπους και τους τυχοδιώκτες  να φαίνονται ως διέξοδος στην ενημέρωση και φορείς της αλήθειας...
Εκτός αυτού, το ποιος είναι μάλαξ, άσχετος ή λαμόγιο είναι εντελώς υποκειμενικό, οπότε μην κολλάτε στους εικονιζόμενους ή εκείνους που υπέδειξε ο ΠΑΟΚ. Για άλλους μπορεί αυτός να είμαι εγώ-εσύ, κάποιος άλλος ή όλοι μαζί...

Το θέμα είναι ότι υπάρχει πρόβλημα, ασχέτως προσώπων!. Ούτε που το συζητάμε αυτό!
Οπότε, το ερώτημα που γεννάται είναι αν με την απόφασή του, ο ΠΑΟΚ λύνει το πρόβλημα, το διογκώνει ή αν η ανάδειξή του με τέτοιον τρόπο χρησιμεύει ως αφορμή για να πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα και να χρεώσει σε αποδεδειγμένους ζάβλακες και εύκολα θύματα, τις δικές του αδυναμίες και δυσλειτουργίες..
Συμπαθάτε με, αλλά διαβάζοντας τη σχετική ανακοίνωση του ΠΑΟΚ, νόμισα ότι βγήκε από κάποια Ένωση Συντακτών, που προσπαθεί να νουθετήσει τα μέλη της. Ο ΠΑΟΚ όμως είναι μια ΑΕ κι' εκείνο που πρέπει να τον απασχολεί, είναι η περιφρούρηση των πάσης φύσεων συμφερόντων του. Το αν τα ΜΜΕ παρουσιάζουν την κατάντια που όλοι βιώνουμε, δεν είναι πρόβλημα του ΠΑΟΚ, ούτε μπορεί να κάνει κάτι, ούτε τον αφορά, τουλάχιστον. στο επίπεδο που τίθεται από την ανακοίνωση.
Καλώς ή κακώς ΜΜΕ υπάρχουν και θα υπάρχουν, ουδείς μπορεί να βάλει λουκέτο και μεταξύ μας, ο ανεξέλεγκτος τρόπος που συμπεριφέρονται είναι προτιμότερος από ενδεχόμενο αφανισμού τους.
Αν το πρόβλημα είναι ο Μασχάλης Χαμούρα, ο Ραπτόπουλος οι δέκα μικροί Μύρτσοι και ο κάθε όμοιος τους, μπορεί η ΠΑΕ να τους αντιμετωπίσει δεόντως και να τους βάλει στη θέση τους με πολλούς τρόπους.
Δεδομένου μάλιστα ότι αυτοί ''πολεμάνε'' ή ''κάνουν κακό'' όπως λέγεται με το λόγο ή τα γραφόμενά τους, είναι εύκολο για την ΠΑΕ να τους χτυπήσει με τα ίδια όπλα. Το βρίσκω πιο αντρίκιο, πιο σωστό και κυρίως, πιο αποτελεσματικό. Όταν κάποιος λέει παπαριές απευθυνόμενος στο κοινό του, μπορείς να τον κάνεις ρεζίλι μπρος στο ίδιο κοινό. Ουδείς μπορεί να του βουλώσει το στόμα, αλλά πιστέψτε με, είναι η μεγαλύτερη τιμωρία, διότι απλά, τον χτυπάς με τα ίδια του τα όπλα. Προσπαθεί να σε ξευτελίσει δημοσίως και τον ξευτελίζεις εσύ.
Το τι πιστεύω εγώ και ο καθένας βεβαίως για τη λύση του προβλήματος έχει απειροελάχιστη σημασία, αφού μιλάμε εκ του ασφαλούς και χωρίς κόστος, αυτό που κρίνεται είναι η αντίδραση του ΠΑΟΚ.
Απαγορεύοντας την είσοδο στο γήπεδο των δέκα μικρών Μύρτσων, όχι μόνο αφήνεις να αιωρούνται οι παπαριές που εκστομίζουν, αλλά τους καθιστάς και ήρωες στο κοινό τους, αφού ποιος μπορεί να αποκλείσει την άποψη ότι ο ΠΑΟΚ τρέμει από αυτά που λένε και προσπαθεί να τους τιμωρήσει, κλειδώνοντας γι αυτούς τις πόρτες της Τούμπας?


Αν το θέμα ήταν ότι ο κάθε Ραπτόπουλος πηγαίνει στην Τούμπα και λερώνει τους τοίχους ή κατουράει έξω από τη λεκάνη της τουαλέτας, καλά θα έκαναν να τον πετάξουν έξω. Το πρόβλημα με αυτούς είναι αυτά που λένε καθώς και ο τρόπος που τα λένε, οπότε δεν ξεπερνιέται με την απαγόρευση εισόδου.
Πόσο δε, όταν οι περισσότεροι από δαύτους δεν πατάνε στο γήπεδο, άρα το ''μέτρο'' είναι χωρίς αντίκρισμα από κάθε άποψη..
Σα να λέμε δηλαδή ότι απαγορεύεις σε κάποιον που δεν ξέρει να οδηγάει και κινείται με λεωφορείο να αγοράσει αυτοκίνητο, ότι απαγορεύεις σε vegeterian να φάει κρέας.
Αναρωτιέμαι επίσης αφού επιλέγονται τέτοιες μέθοδοι, τι θα γίνει αν κάποιος σύνδεσμος του ΠΑΟΚ βγάζει ανακοινώσεις και τα χώνει στον προπονητή, στον πρόεδρο, στο μεγαλομέτοχο ή στους παίκτες. Θα απαγορεύσουν άραγε την είσοδο στα μέλη του, ή δε θα του επιτρέψουν να διαθέτει εισιτήρια?

Τα πράγματα λοιπόν είναι ξεκάθαρα. Δυστυχώς ο ΠΑΟΚ, μοιάζει να φοβάται τους βλάκες που κρατάνε μικρόφωνο και προσπαθεί να τους κάνει ''ντα'' λες και πρόκειται για παιδάκια του νηπιαγωγείου.
Και λέω δυστυχώς διότι είναι κατάντια, ο οργανισμός ΠΑΟΚ που είναι και πρέπει σε κάθε ευκαιρία να επιβεβαιώνει πως είναι ισχυρότερος από όλα αυτά τα σκπυπίδια, όχι μόνο να τα δίνει αξία , αλλά να δείχνει ότι φοβάται.
Με τέτοιες επιλογές τους κάνει μάγκες, τους ηρωποιεί, αφήστε που τους εξαγριώνει και σε κάθε ευκαιρία θα επιτίθενται δριμύτεροι. Αυτοί άλλωστε είναι σκυλιά και όποτε τα σκυλιά μυρίζονται φόβο, γίνονται πιο επιθετικά.
Πως θα αντιμετωπίσει άραγε ο ΠΑΟΚ παρόμοιες ''επιθέσεις'' από ΜΜΕ του γαύρου, σε περίπτωση που αύριο-μεθαύριο γίνει  διεκδικητής του πρωταθλήματος?
Μήπως θα έκοβε από την Τούμπα δημοσιογράφους, παραγωγούς από τον Πειραιά, ή αρθρογράφους από το gavros.gr?
Μα αυτοί, δεν πατάνε το πόδι τους στην Τούμπα, ούτε που ενδιαφέρονται να το κάνουν.
Γι' αυτό και επιμένω πως σε τελική, η απόφαση αυτή είναι ομολογία αδυναμίας και φόβου για να αντιμετωπιστεί έστω και στοιχειωδώς η υφιστάμενη κατάσταση.
Όπλο του ΠΑΟΚ, πέρα από τις απαντήσεις με μεθόδους που τους πονάνε, θα έπρεπε να είναι η προσπάθεια για βελτίωση της ομάδας, η αλλαγή της απελπιστικής εικόνας που παρουσιάζει και αντιστροφή του κλίματος, το οποίο δεν έχει τις ρίζες του στα μικρόφωνα των παπατζήδων αλλά στις εμφανείς αδυναμίες της ίδιας της ομάδας. Όσο αυτή μοιάζει με σκορποχώρι, όσο η διοίκηση δείχνει ανίκανη να ανταπεξέλθει στοιχειωδώς στις υποχρεώσεις της, τόσο θα βρίσκουν πρόσφορο έδαφος οι Μυρτσοραπτοχαμούρες.

Αυτοί άλλωστε, τις ίδιες τακτικές εφάρμοζαν και το 2009, ποιος τους έδινε αξία όμως, όταν όλοι καύλωναν με την ομάδα και την έβλεπαν να προοδεύει?
Είναι σίγουρο λοιπόν πως η μεγαλύτερη τιμωρία-ευνουχισμός για τους παπαρολόγους, θα ήταν να καταφέρει ο ΠΑΟΚ με τους φιμώσει με όσα θα πετυχαίνει μέσα στο χορτάρι. Αυτή, θα είναι η μεγαλύτερη τιμωρία τους, διότι σε μια τέτοια περίπτωση, ότι και να έλεγαν θα έπεφτε στο κενό και σταδιακά θα συρρικνωνόταν το κοινό που απευθύνονται και επηρεάζουν.
Αποδέχομαι πως είναι εξαιρετικά προσβλητικό να αποκαλείται '' Ζησάκος'' ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ που ως θεσμός, έχει τη δυναμική πρωθυπουργού Β. Ελλάδος. Είναι αυτονόητο όμως πως με απαγορεύσεις δε θα πείσεις κανέναν να μην τον αποκαλεί έτσι επιτυγχάνοντας μια τρύπα στο νερό αφενός , ούτε και θα επιβάλλεις το πως αντιλαμβάνεται τον κάθε Βρύζα η ΠΑΟΚτσίδικη κοινή γνώμη, αφετέρου. Αν ο κάθε Βρύζας δίνει την εικόνα Ζησάκου όλοι θα τον θεωρούν Ζησάκο,  αν συμπεριφέρεται ως Ζήσαρος στη συνείδηση του κόσμου θα είναι Ζήσαρος, όπως και αν τον βαφτίσουν οι ραδιοφωνατζήδες...
Όλα τα υπόλοιπα, είναι σπασμωδικές και αναποτελεσματικές κινήσεις, που οδηγούν σε ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.
ΥΓ. Κάποτε, ο επιφανής, έγκριτος, έμπειρος, αδέκαστος, διακεκριμένος, μαχητής και πολυβραβευμένος Περικλής Στέλλας, αποκάλυψε την αποστολή εξωδίκου στα γραφεία της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Όσο κι' αν πιέστηκε, δεν αποκάλυψε ποτέ το έγγραφο, αντίθετα σφύριζε αδιάφορα, πλέκοντας το εγκώμιο του εαυτού του. Πλέον, οι πάντες έχουν πεισθεί πως το εξώδικο ήταν μούφα, διότι αν υπήρχε, θα ήταν πανεύκολο να το δημοσιοποιήσει και να βουλώσει στόματα.
Αν η απόφαση ήταν να μη διαπιστεύεται ο Στέλλας ή οι υφιστάμενοί του, ο κόσμος θα πίστευε πως η ΠΑΕ τον φοβάται, προσπαθεί να τον φιμώσει επειδή τρέμει τις αποκαλύψεις του και θα ήταν όλοι σίγουροι πως υπήρξε στ' αλήθεια εξώδικο, ακόμα κι'αν δεν το είχαν δει!
Πλέον γνωρίζουν όλοι πως ήταν μια κατασκευασμένη συκοφαντία...












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου