Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Ιβάν Σαββίδης: Η Αλήθεια και τα Παραμύθια!

''Αντε και πρωτάθλημα τώρα με την Ιβάν''! ''Ιβάν γ@#ησε τον κ*λ& του π@#στη του Μαρινάκη''. Αυτό ήταν το βασικό περιεχόμενο των περισσοτέρων μηνυμάτων που κυκλοφορούσανν μετά την αγορά του πακέτου των μετοχών από τον Ιβάν Σαββίδη και αποτύπωνε σε απόλυτο βαθμό τις προσδοκίες
του ΠΑΟΚτσίδικου κόσμου.
Την τελευταία εβδομάδα και μετά τα δύο άτυχα αποτελέματα της ομάδας, το τροπάρι διαφοροποιήθηκε με γενικόλογα σχόλια και αόριστες προτροπές του τύπου ''άντε ρε Ιβάν κάνε κάτι'' -σαν τί, μήπως ομελέτα?-, ''πάρε την κατάσταση στα χέρια σου'' -λες και θα μπορούσε να την πάρει στις μασχάλες του-...
Οποιαδήποτε πρόβλεψη για το πού μπορεί να φτάσει ο ΠΑΟΚ του Σαββίδη είναι άκρως παρακινδυνευμένη και το ακόμα πιο σίγουρο είναι πως απαγορεύεται να λάβουμε σοβαρά τις παραπάνω υποδείξεις, που ούτως ή άλλως είναι αστείες.
Aπό το να πλάθουμε σενάρια που στο μέλλον μπορεί να αποδειχτούν καταστροφικά, είναι χρησιμότερο να αναλύσουμε τα δεδομένα που υπάρχουν, τα οποία είναι απολύτως προβλέψιμα και έχουν να κάνουν με το προφίλ και το χαρακτήρα του επιχειρηματία-ανθρώπου Ιβάν Σαββίδη. 
Ο τρόπος που θα κουμαντάρει κάθε νέος ιδιοκτήτης την εταιρία του είναι εύκολο να προδιαγραφεί, μια και αρκεί μια ματιά στο παρελθόν του.
Ο Κόκκαλης πχ,ήταν ένας πρώην πράκτορας της Στάζι - κατηγορούμενος μάλιστα για κατασκοπεία σε βάρος της χώρας μας- και τυπικός εκπρόσωπός της νέας μεγαλοαστικής τάξης που έχει δεμένα τα συμφέροντά της με τον παγκοσμιοποιημένο πλέον ιμπεριαλισμό.. Η Intracom ιδρύθηκε με χρήματα της πρώην ανατολικής Γερμανίας για να μεταφέρει δυτική τεχνογνωσία στις ανατολικές χώρες, στις οποίες είχε επιβληθεί εμπάργκο τεχνολογίας από τη Δύση την εποχή του ψυχρού πολέμου. Μέσα από ένα όργιο απευθείας αναθέσεων κρατικών προμηθειών από την εποχή του Α. Παπανδρέου μέχρι και σήμερα, η εταιρεία αυτή γιγαντώθηκε και ο Κόκκαλης έγινε από τους πλουσιότερους ανθρώπους της χώρας. Ο τρόπος που κυβέρνησε το γαύρο στη διάρκεια της θητείας του ήταν πανομοιότυπος. Πετούσε λεφτά αριστερά και δεξιά χωρίς οίκτο -μήπως τα είχε δουλέψει άλλωστε για να τα βγάλει ώστε να τα πονάει?-, ώστε να δημιουργήσει ένα στρατό αποβλακωμένων οπαδών, που σε τελική όμως ήταν εν' αγνοία τους ''προστάτες του ιδίου και κάλυμα της αδιαφάνειας'' που συνόδευε κάθε του βήμα.
Με την ίδια άνεση που σκορπούσε τα πακέτα αριστερά και δεξιά για να εξασφαλίσει κρατικές εργολαβίες και να εξελιχθεί σε νταβατζή -κερδίζοντας πολλαπλάσια εννοείται-, πατούσε επί πτωμάτων εξαγόραζε διαιτητές, δικαστές, μια είναι άφθονες οι εύκαμπτες συνειδήσεις που κυκλοφορούν στο χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού και όχι μόνο.
Αλλη περίπτωση ο Βαγγέλας Μαρινάκης γόνος (εκτός από απόγονος) πλούσιας οικογένειας -όπως και ο Πατέρας του λαγού- τα βρήκε όλα έτοιμα από το μπαμπά χωρίς να ιδρώσει, εξ' ου και το look του σιτευτού μόσχου...
Αναρωτιέμαι, τί σχέση μπορεί να έχουν οι προαναφερθέντες με κάποιον όπως ο Ιβάν που ξεκίνησε ως εργάτης ανέβηκε τα σκαλιά της ιεραρχίας ένα προς ένα και από ένα σημείο και μετά άρχισε το χτίσιμο μιας αυτοκρατορίας.
Κάτι που σημαίνει λοιπόν πως αφενός ο Ιβάν δεν έχει ανάγκη από στρατούς που θα λειτουργούν ως ασπίδα του, αφετέρου πονάει τα χρήματά του αφού κουράστηκε για να τα βγάλει . Κι' αν το δείτε πιο βαθιά, τούτο αποτελεί μήνυμα πως δε θα κάνει χάρες σε κανέναν. Ο Κόκκαλης ας πούμε, μπορεί και να έλεγε ''ας κάνω μια μεταγραφή αεροδρομίου για να γλυκάνω τα παιδιά'',κάτι που ο Ιβάν δεν πρόκειται να κάνει. Θα προτιμήσει να γίνει δυσάρεστος, ακόμα και να έρθει σε ρήξη με την -αγνή μεν ανόητη δε - οπαδική λογική του τύπου ''τόσα λεφτά έχεις ρε, κάνε μας μια μεταγραφάρα να γουστάρουμε''.
Ο Ιβάν ούτε φυτευτός από κάποια μυστική υπηρεσία που τον χρηματοδοτεί είναι, ούτε κληρονόμησε τα λεφτά του από τον πατέρα του για να τα σκορπάει για να πανηγυρίζουν οι χαζοχαρούμενοι.
Θα λειτουργεί με την επιχειρηματική στυγνότητα που τον καταξίωσε και είναι σίγουρο πως θα κάνει πράγματα που δε θα αρέσουν σε όσους πιστεύουν πως ο μεγαλομέτοχος μιας ΠΑΕ είναι κάποιος που ξοδεύει τα λεφτά του για να διασκεδάζουν αυτοί κάθε Σ.Κ. Ειδικά σε κάτι παπαρολόγους τύπου Μασχάλη Χαμούρα που έχουν μάθει να παπαγαλίζουν έννοιες και φράσεις, αγνοώντας τη σημασία και τις διαστάσεις τους, θα πέσει βαρύς στο στομάχι....
Βασικός άξονας όλων η ανάπτυξη της εταιρίας, που αποτελεί απαραίτητη προυπόθεση για την 
πρόοδο της ομάδας. Πρώτα η εταιρία λοιπόν, η οποία με τη σειρά της θα συμπαρασύρει και την ομάδα! Το ακριβώς αντίθετο από το εγχείρημα του πολυμετοχικού λαγού δηλαδή, που λίγο καιρό πριν κολυμπούσε στα ατέλειωτα πακέτα των Βγενοπατερογιαννακόπουλων και μόλις δύο χρόνο μετά εξασφάλισε άδεια συμμετοχής παίρνοντας βισματικά, προστάντζα από τον ΟΠΑΠ...
Αυτό σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει πως οι υποδείξεις δημοσιογραφίσκων-μαρκουτσοφόρων και ακροατών ή smsάκηδων, θα αποτελέσουν κομμάτι της ιστορίας. Θα γίνονται ανεκτές αρκεί να παραμένουν στα παραδοσιακά επίπεδα γραφικότητας. Πριν καλά-καλά δώσουν δείγματα ότι μπορεί να γίνουν επικίνδυνες και να μεταλλάξουν περαιτέρω τον οπαδικό εγκέφαλο, θα αντιμετωπίζονται με την αποτελεσματικότητα και την ταχύτητα εξολόθρευσης του κουνουπιού που δε σου επιτρέπει να κοιμηθείς. Κι' αν το κουνούπι έχει τη δυνατότητα να καβατζωθεί, στο μικρό μας χωριό δε μπορεί να το καταφέρει κανείς.
Για να το κάνω πιο λιανά, απόψεις του τύπου ''διώξε τον προδότη Σαλπιγγίδη, τί δουλειά έχει ο γιός του Γκαγκάτση στον ΠΑΟΚ, φέρε τον Αγγελο, διώξε εκείνον, βγάλε ανακοίνωση, πάρε εισιτήρια για να πάμε εκδρομή, μην και τυχόν πουλήσεις τον τάδε γιατί θα θα κάνουμε λαμπόγυαλο'', ανήκουν πλέον στο χώρο των αναμνήσεων.
Το σκεπτικό του Ιβάν είναι ξεκάθαρο και λογικότατο: ''Δεν έβαλα τα ωραία μου τα λεφτά -12 εκ παρακαλώ- για να μου υποδεικνύει ο κάθε μπαγλαμάς πως θα διοικήσω τον ΠΑΟΚ. Αν υπάρχει κάποιος που επιθυμεί περισσότερο απ' όλους να πάει καλά η ομάδα είμαι εγώ, για να μην πάει χαμένη η επένδυσή μου. Δε είναι δυνατόν λοιπόν να επιτρέψω να γίνει η εταιρία έρμαιο του κάθε μυαλοπώλη, ούτε θα επιτρέψω να χαλάσουν τα μυαλά του κόσμου για να ανεβάζουν κάποιοι ακροαματικότητα σε βάρος της ομάδας''...
Ενδεικτικός είναι ο τρόπος που νταραβερίστηκε προσφάτως με τον ερασιτέχνη. Σε μια ανάρτηση πριν από μήνες όταν η διαπραγμάτευση με τον ΑΣ ήταν στα σπάργανα, είχα εκφράσει κι' εγώ προβληματισμό για το γεγονός ότι μια επένδυση εκατομμυρίων κολλά σε 100-200 χιλ.
Στην πορεία, συνειδητοποίησα πως δεν ήταν ζήτημα χρημάτων. Ηθελε απλώς να περάσει ευθύς εξ' αρχής το μήνυμα πως ούτε συζητά ούτε διαπραγματεύεται, απλώς διατάζει.
Καταφέρνοντας να το περάσει έχοντας απέναντι τον ΑΣ που είχε στα χέρια του όσα εκείνος ήθελε να αποκτήσει (σήμα-γήπεδο-εγκαταστάσεις, δικαίωμα ορισμού διοίκησης από πρωτοδικείο), έστειλε μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση πως ο λόγος του δεν αποτελεί πρόταση ή αντικείμενο συζήτησης, αλλά εντολή.
Λαμβάνοντας υπ' όψιν τη φιλανθρωπική του δράση μάλιστα, μην παραξενευτείτε αν αύριο-μεθαύριο κάνει καμμιά δωρεά στον ΑΣ, πολύ υψηλότερη από το ποσό που τους χώριζε πριν λίγο καιρό. Οξύμωρο, αν και επιμένω πως το ζήτημα για τον Ιβάν ήταν να στείλει το μήνυμα ότι εκείνος απλώς θα μιλάει και οι υπόλοιποι θα ακούν.
Ισως ακούγεται ακραίο, δυστυχώς όμως έχει αποδειχτεί και στο παρελθόν πως η πολυφωνία εντός της ΠΑΟΚτσίδικης οικογένειας μετατρέπεται αυτομάτως σε ασυδοσία, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Από την εποχή Βουλινού και μετά μέχρι σήμερα, ζήσαμε περιόδους όπου η μάζα άλλοτε λάμβανε αποφάσεις για λογαριασμό της εταιρίας κι' άλλοτε τις επηρέαζε σε σημαντικό βαθμό. Είτε επειδή ο έχων την ευθύνη ήθελε να αποπροσανατολίσει τον κόσμο και παράλληλα τον φοβόταν είτε επειδή δεν επρόκειτο για ιδιοκτήτη.
Ηρθε ο καιρός να δοκιμάσουμε με κάποιον που ούτε θα επηρεάζεται ούτε θα ακούει τι του λένε, αλλά θα αναγκάζει τους υπόλοιπους να ακούνε εκείνον....
Εχετε κατά νου ότι ο Σαββίδης έχει μεν Ελληνική καταγωγή, αλλά ανδρώθηκε επιχειρηματικά στη Ρωσία, μια χώρα με αξίες, σοβαρότητα και παροιμιώδη πειθαρχία, οπότε ας ξεχάσουμε τα μαιμουτζιλίκια και τους λαικισμούς στους οποίους έχουμε συνηθίσει και μας αρέσουν άλλωστε...

 

Κι' αν πριν λίγο αναφέρθηκα σε παραδείγματα υποδείξεων που αφορούν κυρίως το αγωνιστικό τμήμα, σας διαβεβαιώνω ότι ο Ιβάν δεν πρόκειται ποτέ ν' ασχοληθεί μ' αυτό. Αμφιβάλλω αν ποτέ μάθει ποιός είναι ο Γώργος Δώνης, ο Κουμαλό, ακόμα και ο Γκαρσία.
Εξήγησα και προηγουμένως πως όντας επιχειρηματίας, γνωρίζει καλά πως το Α και το Ω είναι η εταιρία. Αυτό αγόρασε άλλωστε, εταιρία όχι ομάδα. Γνωρίζει επίσης πως αν η εταιρία δε λειτουργήσει με το δέοντα τρόπο, όσα λεφτά κι' αν επενδύσει, θα είναι σα να τα πετάει σε βαρέλι χωρίς πάτο.
Ως εκ τούτου, σχόλια του τύπου ''χώστα ρε Ιβάν να πάρουμε ένα δεξί μπακ ή ένα αριστερό επιθετικό'', ακόμα και το βλακώδες που γράφτηκε σήμερα ότι έρχεται και βάζει μπρος το μεταγραφικό σχεδιασμό του Ιανουαρίου (!!!), όπως και ότι άλλο ακουστεί στην πορεία είναι για επιθεώρηση.
Ο Σαββίδης δεν πρόκειται ποτέ να ασχοληθεί με παρόμοια θέματα. Πρώτα θα φτιάξει την εταιρία και θα αφήσει τη λειτουργία του αγωνιστικού τμήματος σε ανθρώπους που θα στελεχώσουν αυτήν και τα οποία είτε γνωρίζει προσωπικά είτε έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη του.
Και να είστε σίγουροι, ότι θα το κάνει με μέθοδο που θα παραπέμπει στην περίπτωση με τον ΑΣ. Θα εμφανίζεται εκεί που δεν περιμένει κανείς και θα χτυπάει!
Περιττό να επισημάνω πως αυτά που θα κάνει θα είναι απολύτως απρόβλεπτα και δε θα έχουν καμμία απολύτως σχέση με όσα σας σερβίρουν δημοσιοgrafity-διαφημιστές!
Εδώ θα είμαστε, κοπιάρετε το κείμενο, αποθηκεύστε και όλες τις υπόλοιπες μαλακίες που διαβάζετε κατά καιρούς περί των προθέσεων του Ιβάν και τα ξαναλέμε προσεχώς...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου