Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Το τεστ-Φίλτρο Προστασίας, από τα Παπαγαλάκια των ΜΜΕ.


Eπειδή κατά καιρούς έχουν γραφτεί πολλά για τους δημοσιογράφους και είναι κοινό μυστικό πως ο κόσμος ναι μεν δεν τους εμπιστεύεται αλλά επηρεάζεται σε επικίνδυνο βαθμό, παραθέτουμε ένα απλούστατο πείραμα με πρωταγωνιστή τον κορυφαίο φιλόσοφο της ιστορίας, Σωκράτη.

Σημειώστε πως οι περισσότεροι απόφοιτοι ΙΕΚ μαθαίνουν τα... μυστικά του επαγγέλματος είτε από δημοσιογράφους με τους οποίους γελά ο κόσμος, είτε με άλλους που τους φτύνει.
Το τεστ που ακολουθεί, θα μπορούσε να αντικαταστήσει ολόκληρο των κύκλο σπουδών, επειδή όμως οι παπαγάλοι μπορούν να μάθουν μόνο παπαγαλία στους μαθητές τους, μπορείτε το πείραμα που ακολουθεί να το κάνετε εσείς οι αναγνώστες-ακροατές-τηλεθεατές, καθημερινά (είναι πανεύκολο και σύντομο), πριν υιοθετήσετε κάθε τι που προσπαθούν να σας σερβίρουν...
Μια μέρα λοιπόν, εκεί που ο μεγάλος αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Σωκράτης έκανε τη βόλτα του στην Ακρόπολη, συνάντησε κάποιον γνωστό του, ο οποίος του ανακοίνωσε ότι έχει να του πει κάτι πολύ σημαντικό που άκουσε για κάποιον από τους μαθητές του... Ο Σωκράτης του είπε ότι θα ήθελε, πριν του πει τι είχε ακούσει, να κάνουν το τεστ της “τριπλής διύλισης”. “- Τριπλή διύλιση;” ρώτησε με απορία ο γνωστός του. - Ναι, πριν μου πεις τι άκουσες για το μαθητή μου θα ήθελα να κάτσουμε για ένα λεπτό να φιλτράρουμε αυτό που θέλεις να μου πεις. - Το πρώτο φίλτρο είναι αυτό της αλήθειας. Είσαι λοιπόν εντελώς σίγουρος ότι αυτό που πρόκειται να μου πεις είναι αλήθεια; - Ε… όχι ακριβώς, απλά το άκουσα όμως και… -Μάλιστα, άρα δεν έχεις ιδέα αν αυτό που θέλεις να μου πεις είναι αλήθεια ή ψέματα. - Ας δοκιμάσουμε τώρα το δεύτερο φίλτρο, αυτό της καλοσύνης. Αυτό που πρόκειται να μου πεις για τον μαθητή μου είναι κάτι καλό; - Καλό; Όχι το αντίθετο μάλλον… - Άρα, συνέχισε ο Σωκράτης, θέλεις να πεις κάτι κακό για τον μαθητή μου αν και δεν είσαι καθόλου σίγουρος ότι είναι αλήθεια. Ο γνωστός του έσκυψε το κεφάλι από ντροπή και αμηχανία. - Παρόλα αυτά, συνέχισε ο Σωκράτης, μπορείς ακόμα να περάσεις το τεστ γιατί υπάρχει και το τρίτο φίλτρο. Το τρίτο φίλτρο της χρησιμότητας. Είναι αυτό που θέλεις να μου πεις για τον μαθητή μου κάτι που μπορεί να μου φανεί xρήσιμο σε κάτι; - Όχι δεν νομίζω… - Άρα λοιπόν αφού αυτό που θα μου πεις δεν είναι ούτε αλήθεια, ούτε καλό, ούτε χρήσιμο, γιατί θα πρέπει να το ακούσω; Ο γνωστός του έφυγε ντροπιασμένος,έχοντας πάρει ένα καλό μάθημα…
Το ίδιο μπορείτε να κάνετε κι εσείς, φιλτράροντας με τον πιο απλό τρόπο, κάθε πληροφορία που σας πασάρουν, ακόμα κι αν δεν έχετε πρόσβαση στην πρωτογενή πηγή ειδήσεων (μην παίρνετε όρκο πως έχουν αυτοί που σας ενημερώσουν).
Στην πορεία εκτός από σοφότεροι, θα κερδίζετε και χρόνο, αφού δε θα το σπαταλάτε σε ανούσιες και ''ύποπτες'' πληροφορίες...
Α. Είστε σίγουροι πως αυτό που σας λένε είναι αλήθεια?
Β. Είναι καλό αυτό που σας λένε? (Εννοείται πως το καλό δεν έχει να κάνει με το χάιδεμα των αφτιών, αλλά με το κατά πόσο είναι καλό για τη ζωή, το περιβάλλον που ζείτε, τα ενδιφαέροντά σας.
Γ. Είναι χρήσιμο? Πιο απλά, θα βγείτε σοφότεροι διαβάζοντας το, θα προβληματιστείτε έστω (ακόμα κι' αν διαφωνείτε με το περιεχόμενο)...

1 σχόλιο:

  1. Γεια σου γιατρέ μου.
    Το σχόλιό μου είναι άσχετο με το άρθρο, αλλά δεν ξέρω που αλλού να σε βρω.
    Έγραφες ένα βιβλίο για τον Πάμπλο αν δεν κάνω λάθος. Έχουμε καμιά εξέλιξη;
    Υ.Γ. Γράφε πιο συχνά ρε γιατρέ. Ο ΠΑΟΚ έχει ανάγκη από φωνές σαν τη δικιά σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή