Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Φέρτε τη Ζιζέλ, να τη Ζεστάνω με Gazprom...

Είναι πραγματικά μοναδικός ο τρόπος που τα τοπικά ΜΜΕ παραμυθιάζουν τον κόσμο, ή καλύτερα μετατρέπουν μια πιθανότητα, ένα ενδεχόμενο, μια φήμη ως κοσμοιστορικό γεγονός, με τον τρόπο που το λανσάρουν.

Εξ' ίσου μοναδική είναι η ευκολία και η ταχύτητα με την οποία ο κόσμος καταναλώνει κάθε τι που του σερβίρεται από αδαείς και κουτοπόνηρους δημοσιογράφους.
Στις αρχές του καλοκαιριού, τότε που η αγορά του πακέτου των μετοχών της ΠΑΕ ΠΑΟΚ από τον Ιβάν Σαββίδη ήταν ένα σενάριο (πιθανό μεν σενάριο δε) είχαμε στιγματίσει παρόμοιες τακτικές, που είχαν ως στόχο να γεμίσουν τον ήδη ταλαιπωρημέννο εγκέφαλο του ΠΑΟΚτσή με ένα σωρό άχρηστες πληροφορίες.
Στόχος των δημοσιογράφων είναι να πουλάνε ειδήσεις βεβαίως ή έστω και πληροφορίες, αρκεί αυτές  να συνεισφέρουν στην ενημέρωση του κόσμου ή τουλάχιστον να είναι ενδεικτικές της κατάστασης που υπάρχει.
Αλλο όμως πουλάω ειδήσεις κι άλλο φτιασιδώνω μια παπαριά, παρουσιάζοντάς της ως σημαντική πληροφορία.
Το ότι πχ ο Σαββίδης έδωσε το καλοκαίρι δάνειο ύψους 2εκ ευρώ στην ΠΑΕ ήταν είδηση που ορθώς προεβλήθη, αφού αποτέλεσε δείγμα γραφής των σκέψεων του Ιβάν. Εννοείται ότι η χορήγηση του δανείου δε σήμαινε πως η εμπλοκή του ήταν σίγουρη, αποτελούσε όμως ένα γεγονός που επιβεβαίωνε το ενδεχόμενο κι' έδινε κλίμα. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.
Από' κει και πέρα, καταγράφηκε ένας ορυμαγδός αναπαραγωγής άσχετων γεγονότων και δηλώσεων, που εξυπηρετούσε μεν την επιθυμία των δημοσιογράφων να πουλήσουν ειδήσεις, στην πραγματικότητα όμως δεν προσέφερε το παραμικρό στην ενημέρωση του κόσμου, ίσα-ίσα μάλιστα που τηγάνιζε το μυαλό των αναγνωστών-ακροατών.
Διαβάζαμε κι' ακούγαμε δηλώσεις άσχετων ή μη περί του πόσο εύπορος, έξυπνος, τσάκαλος και φιλάνθρωπος είναι ο Ιβάν, λες κι' ενδιέφερε κανέναν. Λες και είχαν καμμία αξία σε περίπτωση που δεν επένδυε στον ΠΑΟΚ. Μεταξύ μας, ούτε τώρα έχουν κάποια αξία, αφού το τι είναι και το τι μπορεί να καταφέρει ο Ιβάν, θα το δείξει με τα έργα του. Ποσώς ενδιαφέρουν οι περιγραφές κάποιου βλαχοκοινοτάρχη που κάποτε του είχε κάνει χειραψία.
Κάτι ανάλογο ισχύει για την περίπτωση της Gazprom, που το τελευταίο 24ωρο με αφορμή ρεπορτάζ Σερβικού site έκανε θεαματικό ντου στην καθημερινότητά μας, γεννώντας ελπίδες και όνειρα.
Η αλήθεια είναι ότι την πιθανότητα χορηγείας του Ρωσικού κολοσσού την είχε φωτογραφίσει ο ίδιος ο Σαββίδης σε ανακοίνωση αμέσως μετά την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου, όπου αποκάλυπτε την πρόθεσή του να φέρει χορηγείες από τη Ρωσία. Δεδομένου πως η Gazprom έχει επενδύσει σε πολλές ομάδες του εξωτερικού δεν ήταν δύσκολο να μαντέψεις πως είναι μια από τις υποψήφιες. Ακόμα όμως κι' αν ο Ιβάν είχε άλλη εταιρία στο κεφάλι του, ποσώς μας χαλούσε! Φράγκα θα έχωναν κι' αυτοί...
Εσκασε λοιπόν το δημοσίευμα και άρχισαν τα όργανα. Η φρενίτιδα που κυρίευσε τα ΜΜΕ, οδήγησε σε συνεντεύξεις με το Στέφανο Δέδα συνεργάτη του Ζντόβτς στη Σπάρτακ όπου μας ανέλυσε το μέγεθος της εταιρίας, το πόσο άπλες είναι στις χορηγείες που μοιράζουν, μέχρι και στην ανακάλυψη κάποιου δημοσιογράφου με τ' όνομα Πατσούκας, ο οποίος εξηγούσε που μπορεί να φτάσει ο ΠΑΟΚ, ΑΝ εισρεύσουν στα ταμεία του τα ατελείωτα φράγκα της Gazprom.
Με το συμπάθειο μάγκες, το ότι η Ρωσική εταιρία χώνει χοντρά πακέτα, το ξέρουμε! Ούτε βεβαίως χρειαζόμαστε τη βοήθεια ανταποκριτή για να μάθουμε που θα μπορούσε να φτάσει ο ΠΑΟΚ με οικονομικές βοήθειες εκατομμυρίων ευρώ.
Το αντιλαμβάνεται και ο πιό βλάξ.

Για να το εκλαικεύσω όσο γίνεται, δεν χρειάζομαι τη γνώμη κάποιου μαλάκα για το πόσο μ@@νάρα είναι η Ζιζέλ, ούτε συμβουλές οποιουδήποτε μυαλοπώλη, για το τι πρέπει να κάνω έτσι και τη βρω γυμνή στο κρεβάτι μου.
Αντιθέτως, θα ήταν πολύ χρήσιμες οι συμβουλές κάποιου που μπορεί να μου εξηγήσει πως μπορώ να τη φέρω εκεί! Τα υπόλοιπα, είναι εύκολα.
Τη στιγμή που μιλάμε λοιπόν, η Gazprom είναι αδύνατο να χώσει έστω και μισό ευρώ στον ΠΑΟΚ, διότι απλά δεν υπάρχει στην Ελληνική αγορά, οπότε δεν θα έχει κάποιο κέρδος ως ανταποδοτικό όφελος ως εταιρία. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο που μια εταιρία που εμπορεύεται κάρβουνο στην Αλβανία, ενδεχομένως να επένδυε στη Φλαμουρτάρι ή στη Δυναμό Τιράνων, όχι όμως σε χώρες όπου δεν κυκλοφορεί το προιόν της.
Σήμερα,  ΔΕΠΑ είναι μονοπώλιο και η μόνη συνεργασία της με τη Gazprom αφορά την αγορά αερίου από τους Ρώσους, για να το διανέμει στα νοικοκυριά της χώρας. Κάτω απ' αυτές τις συνθήκες, η Ρωσική εταιρία δεν έχει κανένα απολύτως όφελος αν διαφημιζόταν καθ' οποιονδήποτε τρόπο, διότι μιλάμε για χορηγεία, όχι για φιλανθρωπία. Σε περίπτωση που λόγω των επιταγών της τρόικας αποκρατικοποιηθεί ή ΔΕΠΑ, ή επιτραπεί να εισβάλλουν στην Ελληνική αγορά κι' άλλες ανταγωνίστριες εταιρίες και η Gazprom είναι μία απ' αυτές, είναι πολύ πιθανό  να επενδύσει στον ΠΑΟΚ -και όχι μόνο- με τη μορφή χορηγειών ή και εξαγοράς ομάδων, να βάλει σποτάκια σε ραδιοφωνικούς σταθμους, να αγοράσει την εκπομπή του Γ. Τράγκα κοκ
Μέχρι να συμβεί αυτό μην κάνετε όνειρα και κυρίως, μην τρώτε τον παπά που σας σερβίρουν τα μοσχάρια των ΜΜΕ...


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου