Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Πως προκύπτει, ότι ο Βιτόλο, μας πρόδωσε για τα λεφτά?

Ολοι μας λίγο-πολύ, αναγνωρίζουμε ως ένα από τα μεμπτά του εκπαιδευτικού μας συστήματος, την εξαγωγή από τα σχολεία μαθητών που είναι άριστοι στο παπαγλίζειν κι' ως εκ τούτου αδυνατούν να χρησιμοποιήσουν το μυαλό τους.
Αντί δηλαδή να εκπαιδεύσει ανθρώπους που έστω και με τις στοιχειώδεις γνώσεις θα μάθουν να σκέφτονται και να στροφάρουν, τους μαθαίνει το ακριβώς αντίθετο. Μπλοκάρει τον εγκέφαλο με ένα σωρό άχρηστα πράγματα και το σπουδαιότερο, τους απαγορεύει να χρησιμοποιήσουν την κριτική σκέψη.
Η εν λόγω πρακτική, μόνο τυχαία δεν είναι. Για να επικαλεστούμε το ίσως το πιό επίκαιρο και συνάμα χαρακτηριστικό παράδειγμα, το γεγονός ότι η χώρα κυβερνήθηκε από τους πιό ανίκανους- απατεώνες πολιτικούς κι' έφτασε στο σημείο που όλοι ξέρουμε, είναι αποτέλεσμα αυτής ακριβώς της τακτικής. Ολοι εμείς που επί 30 και βάλε χρόνια ανεβοκατεβάζαμε τις ίδιες κυβερνήσεις, το κάναμε διότι σπουδάσαμε στα ίδια σχολεία και αφού μεγαλώσαμε, σχηματίσαμε ένα εκλογικό σώμα που στην ουσία, αποτέλεσε εύκολο θύμα του ίδιου συστήματος. Μάθαμε πολύ καλά να παπαγαλίζουμε τις προεκλογικές μπαρούφες των εκάσθοτε λαμόγιων, αλλά αδυνατούσαμε να αντιληφθούμε ότι μας κορόιδευαν. Κι αν το ψιλιαζόμασταν, απαγορεύαμε υποσυνείδητα στον ευατό μας να το ψάξει παραπέρα, φοβούμενοι μήπως χαλάσει το εύπεπτο και βολικό ψέμα που μας τάιζαν ως ''αλήθεια''. Κι' όμως, στην πραγματικότητα ήταν τόσο ξεκάθαρο το ψέμα, άρα πολύ εύκολο και  απλό να το αντιληφθείς. Οταν όμως έχεις μάθει να μη σκέφτεσαι και απλώς να επαναλαμβάνεις το μάθημα με την ακρίβεια κασετοφώνου, αυτά παθαίνεις.
Γνώρισα άπειρους-χαρισματικούς ΠΑΣΟΚτσήδες που μέσα από τον φωτισμένο και τεκμηριωμένο λόγο τους, κατάφερναν να απαριθμήσουν τα αρνητικά που έχουν προκαλέσει στην κοινωνία οι κυβερνήσεις της ΝΔ, όπως και το αντίστροφο. Δε βρήκα ούτε έναν όμως που να με πείσει ότι το δικό του κόμμα, έκανε καλό στον τόπο. Το να εντοπίζεις και να στιγματίζεις τα μεμπτά του απέναντι, άλλωστε, εντάσσεται στο πλαίσιο του παπαγαλίζειν. Το να πείσεις για τα θετικά που εσύ διαθέτεις, είναι υπερβολικά δύσκολο, αν είσαι ξύλο απελέκητο.
Κάπως έτσι οι μισοί ψηφοφόροι φάγαμε τον Παπανδρεικό παπά για τα ''λεφτά που υπάρχουν'' χωρίς καν να μπούμε στη διαδικασία να ζητήσουμε το αυτονόητο, να μας υποδείξουν δηλαδή ή έστω να μας εξηγήσουν, πού είναι τα ρημάδια! Ούτε καν ως ''απέναντι'' δεν το κάναμε, όντας εθισμένοι από το ανάλογο μπαλαμούτι περί επανίδρυσης του κράτους, κάθαρσης και λοιπών παπαριών

Για να φτάσουμε στα δικά μας και στα πιό φρέσκα, το ματς με το λαγό στην Τούμπα, σηματοδοτείται από την επιστροφή Βιτόλο με πράσινη φανέλα, κόντρα στη ομάδα που αγωνίστηκε τα τελευταία χρόνια. Η υποδοχή που του ετοιμάζεται, έχει προδιαγραφεί από τις πρώτες μέρες της αποχώρησής του και σχετίζεται με το ''καλωσόρισμα'' ενός προδότη, που πούλησε την ομάδα του για τα λεφτά!
Πολύ εμπορικό σενάριο, δεν προσβάλει κανέναν από εμάς, έχει δράκο -άρα κόβει εισιτήρια, sms, κλικαρίσματα και τα τοιάυτα-, αυτοθεραπεύει τον πληγωμένο εγωισμό μας, άρα βουρ στον πατσά. Ολοι μαζί με μια φωνή ''Βικτωράκο πουσταρά, μας πρόδωσες για τα λεφτά'', παραφράζοντας Σαλπιγγίδη...
Καλό λοιπόν για να σκοτώνουμε το χρόνο μας και να γεμίζουμε τις καταδικασμένες από την εγκεφαλική μας ανυπαρξία ιστοσελίδες και ραδιοφωνικές ώρες, μόνο που στην πραγματικότητα, δεν πείθουμε ούτε τους εαυτούς μας, ειδικά αν κάποιος μας ζορίσει.
Το παπαγαλίζειν άλλωστε έχει αποτελέσμα, μόνο όταν το ακροατήριο έχει υποστεί την ίδια αποβλάκωση με τον ομιλούντα. Εξ΄ ού και η κατευθυνόμενη σχολική ''εκπαίδευση'' του μετέπειτα εκλογικού σώματος, σε συνδυασμό με τους βαλτούς τηλεοπτικούς talk showman και λοιπούς αναγνωρισμένους δημοσιοgrafity της κακιάς ώρας.
Στην απλή-απλούστατη ερώτηση, ''από που προκύπτει ότι ο Βιτόλο μας πρόδωσε για τα λεφτά'' θα προκαλέσουμε γαργάρες ή στη χειρότερη αφορισμούς, αερολογίες και μπινελίκια από τους παριστάμενους ότι εκπροσωπούμε κάτι σκοτεινό, ύπουλο, ή κατευθυνόμενο, ότι είμαστε κρυφοβάζελοι, ίσως και απόγονοι του Χριστόφορου Κολόμβου. Αν υπάρχει κάτι άλλωστε στο οποίο ειδικεύεται ο παπαγάλος είναι η κατασκευή εχθρών, για να πείσει τον εαυτό του και μόνο.
Ακόμα και να μην ήταν έτσι όμως, για να πέσουν ολ' αυτά στο τραπέζι ως αντικείμενο σοβαρής αντιπαράθεσης, θα πρέπει να απαντηθεί το βασικό που προανέφερα: ''από που προκύπτει ότι ο Βιτόλο μας πρόδωσε για τα λεφτά''?
Αν πράγματι ίσχυε το παραπάνω, ο Ισπανός θα είχε δοκιμάσει να αποχωρήσει με προσφυγή, διεκδικώντας περίπου 1,5 εκ καθαρά, τα οποία δε θα είχε δουλέψει καν. Εχοντας μάλιστα την υποστήριξη της νυν ομάδας του, ενδεχομένως να τα διεκδικούσε με περισσότερες πιθανότητες δικαίωσης. Το σίγουρο είναι ότι αν το βασικό ζητούμενο για τον Ισπανό ήταν το οικονομικό, το συμβόλαιο που θα έκανε στη νέα του ομάδα θα του απέφερε πολλά περισσότερα απ΄ όσα θα κέρδιζε στον ΠΑΟΚ. Κι' όμως, τα λεφτά είναι τα ίδια -600 εδώ 600 εκεί-, όπως συνέβη και με το Σαλπιγγίδη που επίσης υποτίθεται ότι μας είχε προδώσει για τα λεφτά, αλλά στο βάζελο πήγε με ισόποσο συμβόλαιο.
Η μία και μοναδική αλήθεια της ιστορίας Βιτόλο είναι ότι, από πέρσυ την άνοιξη ζητούσε να φύγει, αισθανόμενος ότι ο Χάβος δεν τον υπολόγιζε και πολύ. Στον ΠΑΟΚ δεν πολυκαιγόταν να τον κρατήσουν, αφού το περίπου 1εκ που κόστιζε ήταν πολυτέλεια για τα οικονομικά του συλλόγου, ειδικά για έναν παίκτη αυτών των προδιαγραφών.
Ηταν έτοιμοι να συζητήσουν την πώληση του ακόμα και έναντι πινακίου φακής (από ένα σημείο και μετά), μόνο που δε βρέθηκε ομάδα να δίνει έστω και αυτό. Ισως ο Βιτόλο και ο βάζελος, γνώριζαν καλά ότι μ' αυτά τα δεδομένα, ο ΠΑΟΚ θα αναγκαζόταν αργά ή γρήγορα να τον αφήσει ελεύθερο, εκτός κι' αν ήθελε να παραμείνει φορτωμένος με ένα βαρύ συμβόλαιο ενός ποδοσφαιριστή που συν τοις άλλοις, θα έπαιζε με βαριά καρδιά. Αυτό. αποτελεί την καλύτερη απάντηση στους ''ξερόλες-κουφιοκεφαλάκηδες'' που το καλοκαίρι ούρλιαζαν, γιατί ο ΠΑΟΚ δεν πήρε ένα ελάχιστο αντάλλαγμα, λες και μπορούσε να πάρει έστω και ελάχιστα, αλλά τα απαξίωσε.
Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.
Η αλήθεια επίσης είναι ότι το μόνο ίσως άξιο αναφοράς στην ιστορία φυγής του Βιτόλο, είναι οι δηλώσεις του ίδιου μόλις υπέγραψε στη νέα του ομάδα. Δηλώσεις υποτιμητικές για τον ΠΑΟΚ, αλλά αναρωτιέμαι αν υπάρχει μεγαλύτερη τιμωρία από τον πράσινο Ευρωπαικό διασυρμό, σε συνδυασμό με την πολύ καλή πορεία του ΠΑΟΚ στο Europa.
Απόδειξη ότι τις περισσότερες φορές, οι δικές μας κραυγές, είναι ασήμαντες μπροστά στην τιμωρία που σου επιβάλει η ίδια η ζωή. Τα υπόλοιπα είναι για λαική κατανάλωση και για τέρψη των παπαγάλων...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου