Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Τα 22εκ χρέη του Ζαγοράκη!

Απαραίτητη προυπόθεση για να πραγματοποιήσει μια ΑΕ ΑΜΚ, είναι να χρωστά. Δεν είναι δυνατόν εταιρία που είναι κερδοφόρος να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, αφού στόχος αυτής είναι η έρευση κεφαλαίων
που θα μηδενίσουν ή έστω θα μειώσουν την αρνητική θέση της (δηλαδή το χρέος της).
Οπως αντιλαμβάνεται ο καθένας, το ύψος της αύξησης δεν προκύπτει αυθαίρετα. Δεν κάθονται δηλαδή οι μέτοχοι ανταλλάσοντας απόψεις του τύπου:
''Πόσα λες να βάλουμε ρε μ@λ@κ@''
''Και δε βάζουμε μια 20άρα''.
''Λίγα είναι ρε, δεν τα κάνουμε 40?''
''Δε γ@μιέται? Κάντα κι 100 άμα γουστάρεις''
Το ποσό της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου κάθε ανώνυμης εταιρίας, αποτελεί φωτογραφία των χρεών της σε περίπτωση που την επόμενη μέρα το μαγαζί έβαζε λουκέτο. Τα χρήματα που καλούνται να βάλουν οι νυν μέτοχοι ή οι υποψήφιοι καινούργιοι επενδυτές, είναι αυτά που αν έμπαιναν εξ' ολοκλήρου, η εταιρία δε θα χρωστούσε ευρώ σε κανέναν.
Αυτά ως εισαγωγή και περνάμε στο κυρίως πιάτο.

Στην πρώτη ΓΣ μετά την αποχώρηση Ζαγοράκη, ο κ. Ζιγκερίδης μίλησε για χρέη της ΠΑΕ που κυμαίνονταν μεταξύ 21-22 εκ. Ρωτήθηκε σχετικά -και ορθώς- από παριστάμενο, αν αυτό το νούμερο αφορά το συνολικό χρέος της ΠΑΕ ή αποκλειστικά την τετραετία Ζαγοράκη και απάντησε ξεκάθαρα ''το δεύτερο''.
Στην αίθουσα προκλήθηκε βαβούρα από φωνές απογοήτευσης και αγανάκτησης, αφού όλοι συνειδητοποίησαν πως το συνολικό χρέος της ΠΑΕ φτάνει σε αστρονομικά επίπεδα μια και στα 22 της ζημιάς Ζαγοράκη θα έπρεπε να προστεθούν και τα ουκ ολίγα που είχε παραλάβει όταν ανέλαβε το 2007.
Το ότι ο Ζαγοράκης έλεγε ψέματα, ήταν πασιφανές...

Η αλήθεια είναι πως στη συνέχεια εκείνης της ΓΣ και σε ανύποπτο χρόνο, ο κ. Ζιγκερίδης είπε πως τα 22εκ αφορούν το συνολικό χρέος και όχι την τετραετία. Ακόμα και αυτοί που το άκουσαν έκαναν πως δεν το κατάλαβαν, αφού ο στόχος της πλήρους απομυθοποίησης του τέως ήταν προφανής.

Στην πρόσφατη ΓΣ της ΠΑΕ, προκηρύχθηκε νέα ΑΜΚ ύψους 22.8 εκ ευρώ!

Ωωωωωπ!!! Τι έγινε ρε παιδιά?

Με 20 περίπου χρέη μέχρι το 2007 και άλλα 22 την τετραετία Ζαγοράκη, πώς γίνεται να μην έχουμε ΑΜΚ 40 εκ και βάλε?
Ακόμα και με αριθμητικές γνώσεις Α Δημοτικού, καταλαβαίνει κανείς πως τα νούμερα δε βγαίνουν.
Τα πιθανά ενδεχόμενα είναι τρία:
1. Η ΠΑΕ να μην έχει χρέη περίπου 10.4 εκ ευρώ στο δημόσιο, άρα κακώς βρίζουμε τους πολιτικούς που δε μας τα ρυθμίζουν. Θα έπρεπε να μπινελικιάζουμε τους δικούς μας παράγοντες που μας παραμυθιάζουν ότι χρωστάμε στο κράτος.
2. Επειδή η αφαίρεση των χρεών στο δημόσιο δεν αρκεί για να φτάσουμε στα 22.8, μάλλον ο Γούμενος δεν άφησε χρέη 9.5 εκ, οπότε όλοι οφείλουμε να του ζητήσουμε συγγνώμη και στο επόμενο δικαστήριο να διαδηλώσουμε υπέρ της αθωώτητάς του..
3. Τα χρέη που δημιούργησε ο Ζαγοράκης να μην είναι 22 εκ, αλλά να προκύπτουν από την αφαίρεση των χρεών που ανέλαβε από το ποσό της τελευταίας ΑΜΚ, που -επαναλαμβάνω- μαρτυρά το συνολικό ύψος των χρεών της ΠΑΕ.

Διαλέγετε και παίρνετε, άλλο ενδεχόμενο δεν υπάρχει και διευκρινίζω πως το ύψος της πρόσφατης ΑΜΚ δεν προέκυψε από διοίκηση Ζαγοράκη.

ΥΓ. Είναι εντελώς διαφορετικό το ''ένας πρόεδρος άφησε τόσα χρέη'' από το ''δημιούργησε τόσα την περίοδο που ήταν πρόεδρος''.
Αν συνεχίσουμε  χωρίς επενδυτή και του χρόνου ο Ζήσης ή ο...Μπορμπόκης προκηρύξουν ΑΜΚ ύψους 23 εκ ευρώ, σαφώς και δε θα σημαίνει πως μέσα σ' ένα χρόνο πρόλαβαν να χρεώσουν την ομάδα με αυτό το ποσό. Το πόσο που αναλογεί ως χρέος στη θητεία τους προκύπτει, αν αφαιρέσουμε το ποσό των χρεών που ανέλαβαν από εκείνο που άφησαν. Δηλαδή 23εκ-22.8 =200χιλ.
Εξ΄ίσου απλά προκύπτει και αυτό που δημιούργησε ο Ζαγοράκης!
Οσο επικίνδυνο κι' αν είναι το παιγνίδι με τις λέξεις, μπορεί να το δοκιμάζει ο καθένας όσο θέλει. Ακριβώς όμως επειδή πρόκειται για παιγνίδι, κάποια στιγμή θα σημάνει λήξη και η αλήθεια του σκορ θ' αποτυπωθεί στον πίνακα...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου