Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Το χρέος, η ΑΜΚ μια Βίζιτα και ιστορίες για αγρίους...

Mπάχαλο έγινε σήμερα μετά την έκτακτη ΓΣ της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, κάτι που λίγο πολύ ήταν αναμενόμενο. Εχει γίνει συνήθεια πλέον να συμβαίνει μετά από ΓΣ ή συνεντεύξεις τύπου, όπου το θέμα αφορά τα οικονομικά της ομάδας.

Οχι ότι προκαλεί εντύπωση βεβαίως, αφού είναι γνωστό σε όλους ότι στον ΠΑΟΚ υπάρχει ένα κομμάτι κόσμου -αυτό που φωνασκεί και δημιουργεί εντυπώσεις- που αποτελείται από δύο κατηγορίες ανθρώπων.
Τους προκατειλημμένους και τους αδαείς.
Οι πρώτοι δε μας ενδιαφέρουν αφού ότι και να τους πεις, ότι και να τους εξηγήσεις, ακόμα κι' αν τους προσκομίσεις την πιό πειστική μαρτυρία που τους διαψεύδει, αυτοί θα επιμείνουν στη δική τους αλήθεια.
Για παράδειγμα, επί 2 χρόνια σε κάθε ευκαιρία, επισήμως και σε όλους τους τόνους έχει ξεκαθαριστεί ότι ο Ζαγοράκης όπως και όλα τα μέλη του ΔΣ προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στο συμβούλιο χωρίς να πληρώνονται. Υπήρχαν ωστόσο ΠΑΟΚτσήδες που χωρίς να παραθέσουν κάποιο πειστήριο ή μια επίσημη μαρτυρία έστω, επέμεναν ότι ο Ζαγοράκης ήταν πρόεδρος επ' αμοιβή. Οτι και να τους πεις αυτούς, χάνεις τα λόγια σου οπότε τους προσπερνάμε και απευθυνόμαστε σε όσους γνωρίζουν τα οικονομικά στο περίπου και εξ' αποστάσεως, και είναι λογικό να δυσκολεύονται να βγάλουν άκρη, με αποτέλεσμα να παρεξηγούν τα πάντα και να συμπεριφέρονται καχύποπτα.
Εχουμε και λέμε λοιπόν:
Το νούμερο των 20+ εκ που αναφέρθηκε στη ΓΣ ως χρέος της ΠΑΕ, είναι το πραγματικό!
Είναι μεγάλο ως νούμερο και σόκαρε τους πάντες στο άκουσμά του.
Το περίεργο είναι ότι αυτό το ποσό - με τις όποιες αποκλίσεις- υπάρχει από την πρώτη μέρα που ανέλαβε ο Ζαγοράκης. Αμα δείτε τα ποσά στις εκάσθοτε ΑΜΚ, όλα γύρω από τα 20 εκ περιφέρονται , με εξαίρεση μια φορά που είχε πέσει στα 17 και κάτι. Ηταν η χρονιά των πωλήσεων, τότε που στην ετήσια απολογιστική συνέντευξη τύπου είχε ανακοινωθεί ότι η χρονιά είχε κλείσει με πλεόνασμα σχεδόν 2εκ.
Για ποιό λόγο αναφέρομαι στις ΑΜΚ? Διότι αυτές είναι που περιγράφουν το χρέος κάθε εταιρίας στο ΣΥΝΟΛΟ του.
Για να αντιληφθείτε την άγνοια του κόσμου, τόσο καιρό δηλαδή υπήρχαν μέτοχοι που πήγαιναν σε ΓΣ που αφορούσαν ΑΜΚ και ρωτούσαν πόσο είναι το χρέος της ΠΑΕ. Και μιλάμε για επιχειρηματίες, ανθρώπους της αγοράς που θα έπρεπε να γνωρίζουν το στοιχειώδες, ότι δηλαδή το ύψος της ΑΜΚ σε κάθε εταιρία περιγράφει το χρέος της. Σου λέει η εταιρία με άλλα λόγια ότι ''χρειάζομαι τόσα για να μηδενίσω όσα χρωστάω''. Αυτός είναι και ο σκοπός της ΑΜΚ. Οι κερδοφόρες εταιρίες δεν πραγματοποιούν ΑΜΚ, μόνο οι ζημιογόνες
Το ύψος της κάθε ΑΜΚ λοιπόν, δεν καθορίζεται αυθαίρετα. Αν δείτε ανάλογες στον πολυμετοχικό βάζελο πριν δυό χρόνια, τα νούμερα ήταν αστρονομικά. Αν ήταν αλλιώς ο ΠΑΟΚ δε θα έκανε αυξήσεις ύψους 20εκ μ.ο, αλλά 50 και 100 εκ, με το σκεπτικό ότι αν βρεθεί το κορόιδο, ας μας δώσει να έχουμε και καβάτζα.
Η διαφορά είναι ότι τα ποσά που προκηρύσσονται στις ΑΜΚ ΔΕΝ περιλαμβάνουν το ληξιπρόθεμο χρέος, αλλά το συνολικό.
Η διαφορά των δύο κατηγοριών είναι τεράστια. Το ληξιπρόθεσμο περιγράφει τις τρέχουσες υποχρεώσεις κάθε εταιρίας, αυτές δηλαδή που υποχρεούται να καταβάλει μέχρι το τέλος της οικονομικής σεζόν -τα 5+ που ανέφερε ο Ζήσης στην περίπτωσή μας-.
Το μη ληξιπρόθεσμο χρέος που είναι το συνολικό, αφορά τις υποχρεώσεις που θα είχε σήμερα η κάθε ΑΕ, αν την ίδια μέρα το μαγαζί έβαζε λουκέτο.
Αν συνέβαινε αυτό -σε θεωρητική βάση- ο ΠΑΟΚ φαίνεται χρεωμένος έναντι των παικτών που έχουν συμβόλαια όχι μόνο φέτος αλλά και το 2013, το 2014, ίσως και το 2015.
Για να αναφέρουμε ένα παράδειγμα, ο ΠΑΟΚ το καλοκαίρι αγόρασε το Γεωργιάδη από τον Πανσερραικό έναντι 400 χιλ, υπογράφοντας τριετές συμβόλαιο με τον παίκτη, ύψους 700 χιλ ως αποζημίωση για την τριετία.
Αν υποθέσουμε ότι το φετεινό συμβόλαιο του ΓΧ junior αφορά 200χιλ από τα οποία έχει εισπράξει τα μισά, το ληξιπρόθεσμο χρέος της ΠΑΕ στον παίκτη για είναι 100χιλ.   
Για να το εκλαικεύσουμε, είναι το υπολειπόμενο για τη φετεινή χρονια.
Οταν όμως προκηρυχθεί ΑΜΚ το ποσό που θα προυπολογιστεί για να καθοριστεί το ύψος αυτής είναι το ποσό στο σύνολό του, αφού λογιστικά η ΠΑΕ  ΠΑΟΚ φαίνεται χρεωμένη έναντι του παίκτη με βάση το συνολικό ποσό που αναγράφεται στο συμβόλαιο που έχει υπογράψει με την ομάδα. 700-100=600 δηλαδή.
Αν αφαιρέσουμε από τα 600 τα 100 που είναι ληξιπρόθεσμα και πρέπει να πληρωθούν φέτος, τα υπόλοιπα αφορούν τις επόμενες χρονιές όπου ο ΠΑΟΚ θα έχει έσοδα από τα οποία θα πληρώνει τις υποχρεώσεις της, μεταξύ αυτών και το Γεωργιάδη.
Η διαφορά είναι πανομοιότυπη με τη περίπτωση κάποιου μισθωτού των 1000 ευρώ, που έχει πάρει στεγαστικό δάνειο ύψους 100χλιάδων . Το νούμερο προκαλεί ίλιγγο σε σχέση με το μηνιάτικο του δανειολήπτη, μόνο που το ληξιπρόθεσμο χρέος αφορά τις δόσεις των 12 μηνών και όχι ολόκληρο το ποσό.
Επί της ουσίας λοιπόν και για να καταρρίψουμε τις φωνασκίες περί χρεών που ήταν κρυμμένα κάτω από το πάπλωμα, αρκεί μια απλή μαθηματική πράξη.
Ο Ζήσης μίλησε για 5.5 περίπου εκατομμύρια που πρέπει να δοθούν μέχρι τις 30/6 που κλείνει η οικονομική χρονιά. Αυτά είναι τα ληξιπρόθεσμα.
Αν προσθέσετε σε αυτά τα 3.4 που ήδη εισπράχτηκαν από την πώληση Βιειρίνια, φτάνουμε σχεδόν στα 9.
Αυτό ήταν το νούμερο που είχε αναφέρει ο κ. Μαυροφρύδης στις 22 Δεκεμβρίου όταν είχε ρωτηθεί για το ύψος του ληξιπρόθεσμου χρέους. Απλώς τότε δεν είχε πουληθεί ο Βιειρίνια...
Προς τί η έκπληξη λοιπόν και που είδατε τη διαφορά?
Οσο για τα 320 χιλ του Ζαγοράκη, αν υπάρχει κάτι ύποπτο συνένοχος είναι και ο Ζήσης που πρότεινε να εγκριθούν ως μισθοδοσία.
Λέτε οι Βρύζας-Σαχπατζίδης-Ζιγκερίδης να κάνουν γαργάρα ένα ποσό 320χιλ, χωρίς να γνωρίζουν για ποιό λόγο ξοδεύτηκαν?

ΥΓ. Η ερώτηση αφορά το μαγικό κόσμο του ΝΒΑ και οποιαδήποτε ομοιότητα ή συσχετισμός με ότι συζητάμε είναι εκ του πονηρού:
Θεωρείτε παράλογο να χρειάστηκε παραμονή κρίσιμου αγώνα να ικανοποιηθούν τα βίτσια κάποιου διαιτητή με δυό βίζιτες πολυτελείας ή κάποιο άλλο ακριβό δώρο?
Σε τέτοιες περιπτώσεις πως λέγονται τα παραστατικά που εγκρίνονται από το συμβούλιο ως έξοδα?
Ξέρετε πολλές πουτάνες που να δουλεύουν με μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών?

21 σχόλια:

  1. ρε πατε να καλυψετε τα ακαλυπτα???Μπουφοι,τσιρακια του ζαγορακη,πληρωμενοι δημοσιογραφοι καρκινοι του ΠΑΟΚ παλιο λαμογια θα κυνηγηθειτε ολοι σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Eσυ που δεν εισαι τιποτα απο τα παραπανω, εξηγησε που υπαρχει λαθος ή ανακριβεια στο κειμενο!
    Οσο για το κυνηγι, παρε φορα κι ελα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και κατι ακομα: Αφου ειναι ακαλυπτα οπως λες, γιατι εκνευριζεσαι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. πατε να καλυψετε μια αληθεια η οποια ειτε το θελετε ειτε οχι θα αρχιζει να βγαινει στην επιφανεια(οπως κανατε και με γουμενο αλλωστε).Κι εσεις που τα ξερετε και λετε οτι ο κ.Ζαγορακης βοηθησε κι ολας κι οτι ειναι καθαρος γιατι δεν βγηκε να μιλησει???Γιατι δε μας λετε ποσα λεφτα πληρωσε τον Γκαγκατση για τους 2μηνες που εκατσε στον Παοκ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πες τη δικη σου αληθεια, εγω οτι εγραψα στο στηριξα σε οσα ειπε ο Ζιγκεριδης! Οσο για τα λεφτα του Γκαγκατση, αν σε εκαιγε ας πηγαινες στη ΓΣ να ρωτησεις!
    Οταν λες για καλυψη στο Γουμενο, δειχνεις οτι δεν ξερεις με ποιον μιλας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. δυστυχως για σενα δημοσιογραφοι που γραφανε αληθειες εβγαινες και τους εκραζες.Με το περασμα του χρονου αρχιζουν να δικαιωνονται και εσυ αλλα και υπολοιποι που τους θαβατε απλα ξεβρακωνεστε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Για πες κανα ονομα, να γελασουμε λιγο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ποσο ακομα ρε.Σημερα διαβασα γκολ και πεθανα στα γελια με τα χαλια σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Και για το θεμα Γκαγκατση μου λες να παω στο ΓΣ ΝΑ ρωτησω.Εσεις που υποτιθετε πως θελετε το καλο του του ΠΑΟΚ γιατι δεν τα γραφετε?Μηπως δεν αφηνει το αφεντικο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δυο ερωτησεις σου εκανα και εκανες το παγωνι! Ποια ανακριβεια γραφω στο κειμενο και ποιον δημοσιογραφο που εγραφε αληθειες ξεβρακωσα?
    Ειναι ευκολο να φωναζεις, δυσκολο να συζητας! Οσο λοιπον δε με αφηνει το αφεντικο, εισαι κι εσυ ξαδερφος του Περικλη Στελλα...
    ΥΓ. Ειδες ποσο ευκολο ειναι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΔΗΛ ΜΕ ΑΠΛΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΜΠΑΙΝΑΜΕ ΜΕΣΑ ΣΧΕΔΟΝ 2000000 ΜΕΣΑ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΙΑ.ΔΗΛ ΕΑΝ Ο ΖΑΓΟΡΑΚΗΣ ΕΚΑΝΕ ΜΟΝΟ ΕΞΙΓΙΑΝΣΗ Κ ΔΕΝ ΕΡΧΟΝΤΟΥΣΑΝ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΠΑΙΧΤΕΣ ΘΑ ΥΠΗΡΧΑΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΣΟΔΑ?ΩΡΑΙΑ ΕΓΙΝΑΝ Κ ΛΑΘΗ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΒΛΕΠΑΜΕ Κ ΑΚΟΥΓΑΜΕ ΕΙΧΑΜΕ ΓΙΝΕΙ ΟΛΟΙ ΛΟΓΙΣΤΕΣ.ΣΑΣ ΜΙΛΑΩ ΣΑΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑΣ 10 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΜΕ ΕΣΟΔΑ 50 ΕΥΡΩ ΤΟ ΜΗΝΑ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ Κ ΠΑΡΟΤΙ ΨΗΦΙΣΤΙΚΑ ΜΟΥ ΕΧΟΥΝ ΖΑΛΙΣΕΙ ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ ΓΙΑ ΤΑ 2 Κ 5 ΕΥΡΩ.ΘΕΛΕΙ ΑΝΤΕΡΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΔΙΑΧΙΡΙΣΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑ 95% ΠΑΟΚΤΣΙΔΙΚΗ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ ΜΟΥ.ΑΔΕΡΦΙΑ Η ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΠΛΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΚΕΦΤΗΤΕ Κ ΒΑΛΤΕ ΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. και του στελλα και του καραμητρουση και των παιδιων απο τη νεαπολη και και και...Το θεμα ειναι πως το ξερεις και εσυ οτι τζαμπα προσπαθεις.Και επισης ξερουμε κι οι δυο μας που πρεπει να καταληξει(και θα καταληξει)το αφεντικο σου.Κανε υπομονη και θα δουμε ποιον θα δικαιωσει το μελλον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. οσο για το αρθρο ας μας πεις για τα συνολικα εσοδα της δοικησης του κ.Ζαγορακη για να δουμε εαν επιτρεπουν εστω και αυτο το ανοιγμα το οποιο αναφερεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. τις αληθειες που εγραψαν να μου πεις, γιατι εγω θυμαμαι για κατι επιστολες 16 που παραμενουν φαντασματα, εκτος κι αν τους ειδες εσυ!
    Οταν με το καλο δουμε την καταληξη, σφυρα! Για την ωρα σου απαντησε η νυν διοικηση, εκτος κι αν ειναι κι αυτοι συνενοχοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ, ΑΥΤΟ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΧΑΡΗ? ΕΧΕΙΣ ΑΠΟΨΗ? http://www2.paok24.com/newsitem.asp?s=12&id=16871....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. 1.δεν απαντας σχετικα με τα εσοδα της ομαδας τα οποια μπορουν να φανερωσουν μεγαλυτερα κλεψιματα
    2.δε σου ειπα οτι ειναι αξιοπιστη η νεα δοιηκηση
    3.τα οσα ειπε ο κ.Ζιγκεριδης στο λιμπερο αποκαλυψαν:
    α.οτι ειναι αναξιοπιστοι και
    β.οτι ατομα σαν τον ζιγκεριδη απαγορευονται να ασχολουνται με οικονομικα θεματα της ΠΑΕ οταν δεν μπορουν να κανουν μια απλη μαθηματικα πραξη[καποια στιγμη ανεφερε πως σε ενα συμβολαιο των 500.000euro με το 45% της εφοριας καλουντε να δωσουν στην εφορια αλλα 450.000euro(500.000-45%=225000)].
    Σχετικα με τις 16επιστολες και την μη βιαζεσαι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. 1. Δεν εχω σχεση με τα οικονομικα τα παντα ειναι αποτυπωμενα στους ισολογισμους, αλλα ποιος μιλησε για κλεψιματα?
    2. Τελικα ο Ζιγκεριδης ειναι αξιοπιστος ναι ή ου? Γιατι με μπερδεψες...
    ΥΓ. Το παραμυθι των 16 γραφτηκε Δεκεμβρη του 2010 σε λιγο πιανουμε Απριλη του 2011! Δε νομιζω να βιαζομαι...
    Σε καθε περιπτωση οταν με το καλο αποκαλυφθει η επιστολη και οι 16 υπογραφες, τοτε εγω θα ειμαι ψευτης και ο Στελλας αληθινος. Μεχρι τοτε ισχυει το αντιθετο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή