Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Οι Μεταγραφές και οι Μπίζνες του Ιβάν!

Κι' εκεί που όλα έδειχναν ότι η ενίσχυση του ρόστερ μας θα περιοριστεί στους πουθενάδες Κατσουράνη-Σίντελφελντ, εκεί που η μουρμούρα των ειδικών για τους υπο δοκιμή παίκτες άρχισε να δυναμώνει, εκεί που οι ενημερωτές ετοιμάζονταν να παραδώσουν μαθήματα διοίκησης στον Ιβάν και το Γέρμαν, εκεί που οι μέρες περνούσαν και τα ρεπορτάζ του κώλου συνεχίζονταν μια και οι ρεπορτατζήδες  είχαν καλομάθει να τους δίνεται η είδηση στο πιάτο και δυσκολεύονταν να προσαρμοστούν στη νέα τάξη πραγμάτων, αισθάνθηκαν το νέφτι να κυλάει στην υπετροφική υφαλοκρηπίδα τους.

Ιτάνζ, Βούκιτς, Καμαρά και Ολίσε έσκασαν μέσα σε ένα διάστημα 10 ωρών και οι δημοσιογκράφιτυ έχασαν τη μπάλα. Βάλτε μέσα και τον Μπουχαλάκη, ο οποίος δε μετατράπηκε σε  Μπαχαλάκης, με την ίδια ευκολία που ο Σουβόροφ είχε μετονομαστεί σε Σαβούροφ. Εκτός κι' αν γνώριζαν το όνομα και την αξία του Κρητικού μέχρι χθες, οπότε πάω πάσο...
Στον ΠΑΟΚ, αδυνατούμε ν' αντιληφθούμε το αυτονόητο που για επιχειρηματίες τύπου Σαββίδη και τεχνοκράτες σαν τον Τσιστιακόφ και τη Γκοντζάρεβα, αποτελεί τρόπο ζωής:
Πως κάθε τι, θέλει το χρόνο και τον τρόπο του!
Προσεγγίσεις όπως ''ρε συ Ιβάν να΄ούμ, δε βλέπεις ότι η ομάδα χωλένει στα άκρα, τράβα ξέρω' γω να ουμ και φέρε έναν ακραίο, να' ουμ''  σαφώς και δεν ανήκει στη σφαίρα της λογικής αυτών που πλέον κουμαντάρουν την ομάδα.
Για να γίνει αυτό κατανοητό ακόμα και από τον ''να' ουμ'', χρειάζεται η στοιχειώδης ανάλυση όσων συμβαίνουν στην καθημερινότητα.
Αν πχ πεις του ''να' ουμ'': ''ρε συ να΄ουμ τα παπούτσια είναι έτοιμα να τρυπήσουν, χρειάζεσαι καινούργιο ζευγάρι'', αυτός δε θα τρέξει στο πρώτο κατάστημα υποδημάτων που θα βρει στο διάβα του για να πει στον υπάλληλο ''φέρε μου ένα ζευγάρι ότι να' ναι''.
Θα κάνει μια στοιχειώδη έστω έρευνα αγοράς, θα συγκρίνει τιμές κι' αν στο τέλος του μήνα έχει να πληρώσει δόση εφορίας, ίσως να κυκλοφορήσει μερικές μέρες με τρύπια παπούτσια μέχρι να αποκτήσει αυτά που αποφάσισε.
Το ίδιο ακριβώς ισχύει και στο ποδόσφαιρο.
Μια σοβαρή εταιρία ψάχνει, ρωτάει, ακούει, μαθαίνει, περιμένει και κάποια στιγμή -αν κριθεί ότι οι συνθήκες είναι ευνοικές- χτυπάει!
Τονίζω το ''αν κριθεί ότι οι συνθήκες είναι ευνοικές'' για να καταστήσω σαφές πως αυτές οι γραμές δε γράφονται εξ' αιτίας του μεταγραφικού ντεμαράζ των τελευταίων ωρών, αφού τα ίδια ακριβώς θα έγραφα ακόμα κι' αν οι χειμωνιάτικες μεταγφαφές περιορίζονταν στους Κατσουράνη-Σιντελφελντ.
Αν συνέβαινε αυτό, άντε να έπειθες τον ''να' ουμ'' ότι ο ΠΑΟΚ ήθελε, αλλά δεν βρήκε τις κατάλληλες επιλογές και προκειμένου να σπαταλήσει χρήματα σε επιλογές αμφιβόλου αξίας, προτίμησε να πορευτεί χωρίς περισσότερες προσθήκες από τις δύο αρχικές.
Μην ξεχνάτε άλλωστε πως ειδικά η μεταγραφική περίοδος που διανύουμε, είναι πολύ πιό δύστροπη σε σχέση με εκείνη του καλοκαιριού, για τον απλούστατο λόγο πως οι ομάδες κωλώνουν να ξεσκαρτάρουν το έμψυχο δυναμικό τους με τα πρωταθλήματα να βρίσκονται σε εξέλιξη.
Για τον ΠΑΟΚ πχ, θα ήταν πολύ δύσκολο να απαλλαγεί ακόμα και από από το συμβόλαιο κάποιου παίκτη που δεν αποδίδει έστω με τη μορφή δανεισμού, τη στιγμή που οι διοργάνωσεις που συμμετέχει βρίσκονται σε εξέλιξη.
Ακόμα δηλαδή κι' αν αποτελούσε στρατηγική επιλογή ο απομάκρυνση του Ρομπέρ λόγω αδυναμίας να ανταποκριθεί στο ρόλο του, η αποδέσμευση του θα ήταν τεράστιο ρίσκο στα μέσα της περιόδου, μια και κανείς δε θα μπορούσε να προβλέψει έναν πιθανό τραυματισμό εκείνων που θα κάλυπταν τη θέση ή κάτι απρόοπτοτέλος πάντων.
Σ΄αυτήν την περίπτωση λες ''από το να αναγκαστώ να βάλω τον τερματοφύλακα αριστερό χαφ, ας έχω το Ρομπέρ''.
Τον οποίον Ρομπέρ μπορεί να καλοέβλεπε μια ομάδα Β εθνικής, αλλά να μην τον αποκτούσε λόγω άρνησης του ΠΑΟΚ.
Αν λάβετε υπ' όψιν ότι αυτό συμβαίνει σε όλες τις ομάδες  τέτοια εποχή, αντιλαμβάνεσθε γιατί τα πράγματα είναι εξ' ορισμού δύσκολα.
Μην ξεχνάτε επίσης έναν ακόμα βασικό κανόνα της καθημερινότητας, που έχει ισχύ και στο ποδόσφαιρο.
Πως όσο πιό αργά ψωνίζεις, τόσο λιγότερα πληρώνεις, όπως ακριβώς συμβαίνει στη λαική που το μεσημέρι μπορείς με 15 ευρώ να αγοράσεις όσα θα αγόραζες το πρωί με τα διπλάσια χρήματα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Ιτάνζ που αποκτήθηκε με πολύ λιγότερα,σε σχέση με το ενδεχόμενο να πήγαινε ο Σαββίδης  στο Σπανό την επόμενη τραυματισμού του Χακόμπο και υπό την πίεση του κόσμου να βρει αντικαταστάτη εδώ και τώρα...
Είναι σίγουρο ότι ο ιδιοκτήτης του Ατρόμητου θα ζητούσε περισσότερα, σε σχέση με το χθές, που το ενδεχόμενο να τον χάσει το καλοκαίρι χωρίς ευρώ έμοιαζε πιό κοντινό από ποτέ, αναγκάζοντάς τον να μειώσει τις απαιτήσεις του/.

Ο Ιβάν του ΠΑΟΚ

Αν υπάρχει κάτι που με τρελαίνει περισσότερο και από τη μίρλα των δήθεν ειδικών, είναι η αυθαίρετη ερμηνεία των σκέψεων του άλλου.
Αδύνατο να θυμηθώ πόσες κράμπες πάθαινα στον εγκέφαλο, ακούγοντας ''ψαγμένες'' απόψεις του τύπου ''ο Σάντος δεν ανανέωσε επειδή ήξερε πως η ομάδα είχε φτάσει στα πικ της''.
Ενας άνθρωπος δηλαδή που δεν κώλωσε να αναλάβει τον ΠΑΟΚ του Μπαιάνο και του Κνολ, που δε δίστασε να διεκδικήσει υψηλούς στόχους με την εθνική του ανυπόληπτου Ελληνικού πρωταθλήματος, φοβήθηκε να συνεχίσει σε μια ομάδα που είχε χτίσει ο ίδιος από το 0 και είχε χτυπήσει πρωτάθλημα.
Την ίδια οργή μου προκαλούν οι εκτιμήσεις του τύπου ''ο Ιβάν δεν πρόκειται να βάλει το χέρι στην τσέπη αν δεν πάρει έργα''.
Ξεχνούν προφανώς πως  ο Ιβάν εξεδήλωσε το ενδιαφέρον του σε εποχές που το πολιτικό περιβάλλον ήταν εξαιρετικά ρευστό και πως όταν έσκασε τα 10εκ, δεν είχε πάρει κάποιο έργο.
Το ότι η επένδυση στον ΠΑΟΚ είναι συνυφασμένη με τα επιχειρηματικά του σχέδια το έχει παραδεχτεί και ο ίδιος και δεν είναι απαγορευτικό, ίσα-ίσα που το αντίθετο θα ήταν ύποπτο.
Ας μην παραβλέπουμε όμως κάτι εξαιρετικά ουσιώδες, που καταγράφεται στα συν του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ:
Από το 2006 που πρωτοακούστηκε το όνομά του, ενδιαφέρθηκε για τον ΠΑΟΚ και μόνο για αυτόν.
Αν το ζητούμενο ήταν να βρει απλώς μια ομάδα για να βοηθηθεί το  επιχειρηματικό του μπάσιμο, είχε πολλές επιλογές!
Ποιός διαφωνεί ότι αν το καλοκαίρι επένδυε λχ στον Παναθηναικό, θα είχε πολλαπλάσιες πιθανότητες να πραγματοποιήσει τα σχέδια του, αφού οι επιρροές εντός του κοινοβουλίου θα ήταν κατά πολύ αυξημένες?
Οσο για το ''μαλλί'', απλώς θα επιβαρυνόταν με 3-4 εκ περισσότερα απ' όσα θα του κοστίσει ο ΠΑΟΚ! Ψιλολόγια, σε σχέση με όσα θα κέρδιζε...
Εσείς άραγε που θα επενδύατε, αν βασικός στόχος ήταν να αποκτήσετε κάποιο κομμάτι από την εκποίηση πλούτου της χώρας?
Πως είπατε?

ΥΓ. Επανερχόμενος στο θέμα των μεταγραφών, οι απόψεις του τύπου ''και με Μπάτμαν και με Γούμενο φέρναμε παίκτες τύπου Ιτάνζ'' επιβεβαιώνουν το Κινέζικο ρητό ότι ''η μνήμη είναι το ασθενέστερο μελάνι''.
Το ότι παίκτες σαν αυτοί που αποκτήσαμε θα έρχονταν και επί Μπατατογούμενων, είναι γεγονός!
Η διαφορά είναι ότι θα τους πλήρωναν οι επόμενοι και πως θα χρέωνονταν περισσότερο από όσο κόστισαν...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου