Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Το Ρόστερ, η Ποιότητα και ο Δώνης...

Πριν ξεκινήσετε την ανάγνωση του κειμένου που ακολουθεί, πρέπει υποχρεωτικά να συμφωνήσετε πως κάθε φορά που καλούμαστε να κρίνουμε κάποιον προπονητή -και όχι μόνο- το κάνουμε υπό το πρίσμα της προσωπικής μας συμπάθειας ή αντιπάθειας!
Σπανίζουν πραγματικά οι περιπτώσεις όπου οι κρίσεις είναι απολύτως αντικειμενικές
. Πάω στοίχημα ότι αν πχ για κάποιο Αγγελόσκυλο ο Δώνης είναι υπεύθυνος για τις μέτριες εμφανίσεις του ΠΑΟΚ, σε περίπτωση που στη θέση του ήταν ο Αγγελος θα ήταν νωρίς να κριθεί, ίσως έφταιγαν οι παίκτες, ο καιρός, το μνημόνιο κλπ.
Η εξαγωγή πορίσματος για την αξία ενός προπονητή τη στιγμή που μόλις έχει συμπληρωθεί το 1/3 του πρωταθλήματος, είναι αποκλειστικά Ελληνική συνήθεια κι' αυτό τα λέει όλα. Δεν είναι τρελοί οι Αγγλοι που δίνουν  πίστωση χρόνου σε σημείο παρεξήγησης στους προπονητές κι' αυτό συμβαίνει για δύο λόγους:
Πρώτον επειδή θέλουν να είναι 100% σίγουροι πως η επιλογή απέτυχε και δεύτερον διότι ξέρουν πως ένας προπονητής που θα έρθει στα μέσα της χρονιάς δε μπορεί να καταφέρει κάτι θεαματικό εκτός κι' αν είναι αρπακολατζής, είδος όμως που δεν ευδοκιμεί στο νησί. Υπάρχουν βεβαίως και οι εξαιρέσεις όπου η κάκιστη πορεία μιας ομάδας επιβάλλει την αλλαγή στον πάγκο για να μην έλθει η καταστροφή , όπως και το ενδεχόμενο αντί να βελτιώνεται η ομάδα έστω και οριακά παιγνίδι με παιγνίδι ή μήνα προς μήνα, η πορεία της να είναι καθοδική.
Παρεμπιπτόντως, δε μου λέει κάτι ιδιαίτερο ότι ο ΠΑΟΚ ΤΟΥ ΔΩΝΗ είναι δεύτερος στην Ελλάδα, ούτε επίσης ότι ο ΠΑΟΚ ΤΟΥ ΔΩΝΗ αποκλείστηκε από τους Ευρωπαικούς ομίλους. Είναι τόσο συγκυριακή η ποδοσφαιρική πραγματικότητα, που δεν αρκεί η φωτό μιας στιγμής για να με οδηγήσει σε ασφαλές συμπέρασμα. Ισως αν δεν είχαμε την ατυχία να φάμε γκολ στην πρώτη ευκαιρία των Αυστριακών να μας βλέπαμε στον ΑΝΤ 1 τις Πέμπτες, ίσως να μην είμασταν δεύτεροι αν ο λαγός δεν είχε πρόεδρο το νούμερο-Αλαμπούζο αλλά κάποιον στοιχειωδώς σοβαρό και ρεαλιστή παράγοντα.
Οσο για την εικόνα της ομάδας στο γήπεδο, αυτή είναι σταθερά μέτρια - με κάποιες αποκλίσεις- που ίσως δικαιολογούνται αφού είναι αρχή και ο προπονητής καινούργιος.
Πιό απλά, βάσει της εικόνας του ΠΑΟΚ μέχρι τώρα, δεν καταγράφεται κάτι από αυτά που καθιστούν επιτακτική την αλλαγή προπονητή πριν έρθουν τα Χριστούγεννα, οπότε το αίτημα περί απομάκρυνσης του Δώνη κρίνεται υπερβολίκο, για τους λόγους που περιγράψαμε!
Το διευκρινίζω αυτό το τελευταίο, διότι οι παραπάνω λόγοι αποτυπώνουν τη μία πλευρά του νομίσματος. Την άλλη, την έφερε στο προσκήνιο ο ίδιος ο Δώνης μετά τον αγώνα του ΟΑΚΑ όταν αναφέρθηκε εμμέσως πλήν σαφώς στην έλλειψη ποιότητας του ρόστερ.
Η αλήθεια είναι πως η ποιότητα του ρόστερ μιας ομάδας είναι απολύτως συνυφασμένη με τη διοργάνωση στην οποία αυτή συμμετέχει. Αν πχ ο ρούλης διατηρήσει το σημερινό ρόστερ στην ΕΠΣΜ που αναμένεται να παίζει του χρόνου, θα μοιάζει με Μπαρτσελόνα μέσα στα χωράφια. Για τα δεδομένα της Super League όμως, είναι κωμικό.
Η ποιότητα του ρόστερ που έχει στα χέρια του ο Δώνης λοιπόν, κρίνεται με βάση την εικόνα των υπολοίπων και συμπαθάτε με, αλλά δε βλέπω πολλές ομάδες να έχουν μονάδες όπως ο Λαζάρ, ο Σάλπι, ο Λίνο, ο Φωτάκης, ο Κλάους, ο Σταφυλλίδης, ο Κάτσε.
Βλέπεις πχ το λαγό να παίζει με αυτήν την καρδερίνα το Ζέκα που μας έβαλε το γκολ, με βασικό φορ τον οικοδόμο και εναλλακτική τον γύψο Τοτσέ και αναρωτιέσαι πως είναι δυνατόν σε σχέση με αυτούς, το ρόστερ του ΠΑΟΚ να θεωρείται μη ποιοτικό. Και προσέξτε αναφέρθηκα σε λαγό, όχι σε Πλατανιά και Πανθρακικό.
Επισημαίνω πως η όποια κριτική στο Δώνη δε γίνεται γιατί δε μπορούμε το πρωτάθλημα. Εκεί θα είχε απόλυτο δίκαιο να πει ''οι άλλοι έχουν πολύ καλύτερους παίκτες, δε γίνεται να τους συναγωνιστούμε'', ασχέτως αν ένας πραγματικά καλός προπονητής θα μπορούσε θεωρητικά να υπερκαλύψει τη διαφορά. Επειδή όμως στο ποδόσφαιρο παίζουν και οι αντίπαλοι, το ξεπερνάμε και παραμένουμε στα δεδομένα που υπάρχουν.
Η αμφισβήτηση για το Δώνη αφορά στο γεγονός οτί ενώ αντιμετωπίσαμε ομάδες με χειρότερο υλικό, δε δείξαμε αυτήν την ανωτερότητα εντός του αγωνιστικού χώρου, αντίθετα ιδρώσαμε να κερδίσουμε τον Πανθρακικό, την ξαδέρφη και τον Πλατανιά στην Τούμπα, δε βλεπόμασταν σε Κέρκυρα και Περιστέρι, ενώ μας έκανε γιο-γιό ο Πανιώνιος.
Αν χρειαζόμαστε καλύτερους απ' αυτούς που υπάρχουν για να κερδίσουμε τους μικρομεσσαίους του Ελληνικού πρωταθλήματος ή έστω να παίξουμε καλύτερα απ' αυτούς, λυπάμαι αλλά κάτι δεν πάει καλά.
Η επίκληση της ποιότητας του ρόστερ είναι ακραίος παράλογισμος, όταν μιλάμε για μια Super League όπου σου δίνεται η αίσθηση πως ο καθένας από εμάς αν βάλει παπούτσια, ίσως να διεκδικήσει συμβόλαιο σε ομάδα.
Καλώς ή κακώς, η απαίτηση από μια ομάδα να παίξει στοιχειωδώς οργανωμένο ποδόσφαιρο, δεν έχει σχέση με το ρόστερ. Αρκούν 11 έστω μέτριοι παίκτες, οι οποίοι θα δείξουν στο 90 λεπτο πως έχουν μια τακτική, έναν προσανατολισμό, έχουν δουλέψει στην προπόνηση προς μια κατεύθυνση και προσπαθούν να κάνουν πράξη στο χορτάρι όσα διδάχτηκαν. Ας χάσουν και με 3-0 δεν πειράζει, γιατί τότε ναι, μπορεί να σταθεί η δικαιολογία ότι οι άλλοι είχαν καλύτερους παίκτες.
Η απαίτηση όμως να δούμε μια ομάδα να προσπαθεί να κάνει κάτι συγκεκριμένο, λυπάμαι αλλά δεν σχέση με την αξία του ρόστερ. .
Οταν όμως ουδέποτε μέχρι στιγμής έχουμε δει ομάδα με σαφή αγωνιστική στόχευση, τότε υπάρχει πρόβλημα όταν ακούμε πως το πρόβλημα έγκειται στην ποιότητα.
Στην ουσία δηλαδή ο ίδιος ο Δώνης ευνουχίζει την προοπτική παροχής πίστωσης χρόνου, διότι είναι σα να σου λέει ότι με τέτοιους παίκτες δε μπορούμε να περιμένουμε κάτι καλύτερο, σε μια διοργάνωση όπου η συντριπτική πλειοψηφία των ομάδων που συμμετέχουν είναι κάτω του μετρίου.
Τη στιγμή λοιπόν που ο ίδιος εννοεί με όσα λέει ότι δεν τίθεται θέμα βελτίωσης της εικόνας της ομάδας αφού το πρόβλημα εντοπίζεται αλλού, με ποιά λογική να του δωθεί πίστωση?

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου