Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Ο ΠΑΟΚ του Ιβάν και η Πουστιά της Ιστορίας...

Για την έλευση του Ιβάν Σαββίδη δε χρειαζεται να πούμε πολλά. Η ιστορία μας έχει δείξει πως πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι και να μην επιδιδόμαστε σε προκαταβολικούς πανηγυρισμούς. Οσο ταλαιπωρήθηκε ο ΠΑΟΚ άλλωστε από δήθεν-μεγιστάνες στο παρελθόν
, άλλο τόσο έχει υποστεί ζημιές από νοοτροπίες μερίδας οπαδών που δεν ξέρουν τί ζητάνε και φτάνουν στο σημείο να τρώγονται με τα ρούχα τους.
Το μόνο σίγουρο είναι πως ο Ιβάν δεν είναι της πλάκας. Ο τρόπος που διαπραγματεύτηκε με τον ΑΣ -που δικαιολογημένα ξένισε - δείχνει πως πρόκειται για στυγνό επιχειρηματία που θα βλέπει τον ΠΑΟΚ ως εταιρία, αδιαφορώντας πλήρως για τα υπόλοιπα.
Πράγμα που σημαίνει πως βασικός του στόχος είναι να μετατρέψει τον ΠΑΟΚ σε  υγιή επιχείρηση που θα μπορεί να στέκεται στα πόδια της, χωρίς να χρειάζεται ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης να πετά λεφτά (εικονικά ή μη) από το παράθυρο για ν' αποπροσανατολίζει τον κόσμο και να χαιδεύει αυτιά.
Οσοι λοιπόν περιμένετε μεταγραφές αεροδρομίου για να πουλάτε μούρη και να χαζοχαίρεστε, ετοιμαστείτε για ανώμαλη προσγείωση.
Εκείνο που προσφέρει ο Ιβάν είναι απαλλαγή από χρέη που ειδικά στις μέρες μας δεν είναι απλώς βραχνάς, αλλά απειλούν την ύπαρξη των σωματείων. Τα παραδείγματα πολλά και δίπλα μας...
Το άλλο σημαντικό που προσφέρει είναι οικονομική αυτάρκεια για να μπορεί να κινηθεί  η ομάδα, χωρίς να εξαρτάται σε απόλυτο βαθμό από το αν πουλήθηκαν 1000 λιγότερα διαρκείας, ούτε να μετρά τη χασούρα από τη μείωση των τηλεοπτικών, σαν κάτι γιαγιάδες που στο σούπερ μάρκετ βγάζουν τα κέρματα από το πορτοφόλι και τα μετρούν καμμιά δεκαριά φορές πριν τα ακουμπήσουν στο ταμείο.
Προσέξτε, δε μιλάμε για σπατάλες, αλλά για κινήσεις ουσίας....
Το σπουδαιότερο όμως είναι ότι φέρνει μαζί του το επιχειρηματικό Know How ώστε να ορθοποδήσει μια εταιρία και να λειτουργεί με το δέοντα τρόπο. Αυτό ακριβώς που έλειπε από τον ΠΑΟΚ των τελευταίων ετών, που ενώ από ποδοσφαιρικής άποψης ήταν παράδειγμα προς μίμηση στην Ελλάδα και όχι μόνο -με έσοδα 20 εκ το χρόνο συναγωνίστηκε στα ίσα ομάδες ζάμπλουτων ιδιοκτητών-  εγλωβίστηκε στην άγνοια λειτουργίας μιας ΑΕ. Αυτό που είχε πει κάποτε ο Βρύζας δηλαδή ότι ''μας ξεπέρασε η εταιρία''.
Μας αρέσει δε μας αρέσει άλλωστε, αυτή είναι η βασική φιλοσοφία του financial fair play, που πλέον επιβάλλει στις ομάδες να λειτουργούν περισσότερο ως επιχειρήσεις και λιγότερο ως ομάδες.
Το ότι ο Σαββίδης γνωρίζει καλά τι πρέπει να κάνει είναι δεδομένο, το θέμα είναι κατά πόσο ο κόσμος είναι αποφασισμένος να καταλάβει πως οι σπατάλες και οι ανούσιες αλλά θεαματικές κινήσεις που αποβλέπουν στον ενθουσιασμό του κόσμου και μόνο, δε μπορεί σε καμμία περίπτωση να μέρος της λειτουργίας ακόμα και στον ΠΑΟΚ του Σαββίδη που διαθέτει μεγάλη οικονομική επιφάνεια
Κατά τα λοιπά, η σημερινή μέρα είναι ιστορική για τον ΠΑΟΚ αφού για πρώτη φορά από τη μέρα ίδρυσής του, τις τύχες του αναλαμβάνει ένας επιχειρηματίας με δεδομένη οικονομική επιφάνεια. Ηταν πουστιά της ιστορίας να έχει περάσει Κοντομηνάς από το ρούλη, Μυτιληναίος από τη γριά, την ίδια στιγμή που ο πλουσιότερος ιδιοκτήτης που πέρασε από κοτζάμ ΠΑΟΚ να ήταν ο Μπάτμαν, ο οποίος όταν ανέλαβε είχε 237 ακάλυπτες επιταγές να τον κυνηγούν!
Το σίγουρο είναι πως τα καλύτερα έρχονται, αρκεί ν' αλλάξουμε μυαλά...

5 σχόλια:

  1. sumgono!!!!!!!!taps opws einai !!!otan mia mera diafonisw se kati apo auta pou egrapses tha sou to pw!!!!xaxa (geols geo)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μακάρι να γίνουμε υγειέστατοι γιατί αυτός ο νταλκάς των χρεών μας έχει κάνει κουρέλια όλα αυτά τα χρόνια. Όταν βλέπεις να φεύγουν από την ομάδα σου παίκτες όπως οι Βιερίνια, Κοντρέρας, Σαλπιγγίδης (παλιότερα) και πολλοί άλλοι παικταράδες σε πιάνει ένας κόμπς στο στομάχι και λες γιατί ρε πούστη μου να μην μπορώ να κρατήσω τους παικταράδες που έχω και να πάρω ακόμη 2-3 να χτυπήσω πρωτάθλημα; Εύχομαι αυτή η στιγνή να ήρθε και να μπορούμε σε 1-2 χρόνια να στοχεύουμε στο πρωτάθλημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φιλε πρωταθλημα δε θα παρεις κρατωντας παικταραδες, αλλα οταν εχεις ποδοσφαιρικη γνωση που θα στηριζεται σε υγιη εταιρια! Οι παικταραδες ερχονται και παρερχονται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. gia pesmou esi adefe pos nomseis oti o garos pernei ta prota8lhmata e toulaxiston kypelo na parei h omada giati den thn affisane nato parei to 3 eomasta tixeri eixma iai omada ego pistebo enai ka 8ema tou propniti pou i omada nae m8enei to soto podosfairo

    ΑπάντησηΔιαγραφή