Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Ο ΑΣ ΠΑΟΚ, τα ποσοστά και ο Ιβάν...

Το τελευταίο διάστημα και με αφορμή τις ζυμώσεις για την επικείμενη επένδυση Σαββίδη στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ, γίνεται λόγος για τη στάση που πρέπει να κρατήσει ο ΑΣ σε σχέση με το ποσοστό που δικαιούται από τα έσοδα της ΠΑΕ.
Θυμίζουμε πως το 10% προβλέπεται από το νόμο και πως ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που είχε οδηγηθεί σε ναυάγιο η προηγούμενη απόπειρα του ομογενή επιχειρηματία ν' αγοράσει την ΠΑΕ, αφού εκλάμβανε περίπου ως ''νταβατζηλίκι''
να πληρώνει χρήματα για να συντηρηθούν τμήματα που δεν έχουν σχέση με την εταιρία της οποίας ήθελε να γίνει ιδιοκτήτης.
Το όλο θέμα δεν έχει μία μόνο όψη και πριν βγάλουμε ετυμηγορία, οφείλουμε να λάβουμε υπ' όψιν όλες τις παραμέτρους.

Ο ιστορικός ρόλος του ΑΣ.

Κι επειδή τα τελευταία χρόνια με αφετηρία την εποχή Μπατατούδη, έχει ξεκινήσει μια συστηματική προσπάθεια απαξίωσης του ΑΣ, υποχρεούμαστε να βάλουμε κάποια πράγματα στη σωστή τους διάσταση.
Αποδεχόμενοι όλοι πως ο ΑΣ είναι η μητέρα του συλλόγου -τίμα τον πατέρα σου και τη μητέρα σου προέβλεπε  μία από τις 10 εντολές- η περιθωριοποίησή του ΑΣ αποτελεί προσβολή της ιστορίας  μας, αφού δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το πρώτο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα και τα δύο πρώτα κύπελλα της ιστορίας μας κατακτήθηκαν από τον ΑΣ ΠΑΟΚ και όχι από την ΠΑΕ που τότε δεν υπήρχε ως έννοια.
Ακόμα και το κυπελλούχων στη Γενεύη το πρώτο  Ευρωπαικό τρόπαιο που ήρθε στη σύγχρονη αθλητική ιστορία της χώρας, το έφερε ο ΑΣ ΠΑΟΚ αφού τότε δεν υπήρχε ΚΑΕ και το μπάσκετ ήταν τμήμα του ερασιτέχνη. Με αμοιβές που ξεπερνούσαν κατά πολύ εκείνες του επαγγελματικού ποδοσφαίρου μεν, υπό την επίβλεψη του ΑΣ δε!

Ακόμα κι' αν κάποιος θεωρήσει τα παραπάνω ως ιστορικές καταγραφές που δεν έχουν σχέση με το σήμερα, απλώς επισημαίνω πως όταν στις αρχές του 80 άρχισε σιγά-σιγά να στήνεται η μπασκετική ομάδα που μας χάρισε μεγάλες στιγμές, το μπασκετάκι ήταν απλώς ανυπόληπτο και δεν ήταν παρά ένα ακόμα τμήμα όπως όλα τα υπόλοιπα. Σημειώστε μάλιστα πως τότε εισέπρατε το 40% (!!!) των εσόδων της ΠΑΕ και όπως αποδείχτηκε από την εξέλιξη των πραγμάτων τα χρήματα έπιασαν τόπο, αφού το μπάσκετ κράτησε ψηλά το πρεστίζ του σωματείου και το οπαδικό μας φρόνημα.

Φτάνοντας στο σήμερα θα δούμε πως ο ΑΣ έχει υπό την αιγίδα του το τμήμα χαντ-μπολ, τη γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου που φέρνουν τίτλους και σίγουρα δεν αξίζουν της απαξίωσης που αντιμετωπίζονται. Γιατί όταν απαξιώνεις τον ερασιτέχνη απαξιώνεις και τα τμήματά του, τα οποία μπορεί να μη φέρνουν όλα διακρίσεις, συντελούν όμως -κατά ένα μικρό ποσοστό αλλά όχι αμελητέο- στο να κρατά ο ΠΑΟΚ το ρόλο που η ιστορία έχει αποφασίσει γι' αυτόν. Αρκεί να σκεφτείτε πόσα παιδάκια γαλουχούνται στ' ασπρόμαυρα ιδεώδη, συμμετέχοντας στα τμήματα που συντηρεί ο ΑΣ.


Το ερώτημα βεβαίως δεν είναι κατά πόσο τα παραπάνω είναι αληθινά -δεν πιστεύω να τ' αμφισβητεί κανείς- αλλά πόσο κοστολογούνται. Αξίζουν άραγε το 10% που προβλέπεται από το νόμο?

Δεν έχει άδικο ο επενδυτής Σαββίδης να λέει ''στα φρύδια μου το πόλο και η πυγμαχία'' εμένα το ποδόσφαιρο μ' ενδιαφέρει, ας μην ξεχνάμε όμως πως το σήμα και οι γηπεδικές εγκαταστάσεις που αγωνίζεται η ποδοσφαιρική ομάδα ανήκουν στον ΑΣ. Κι΄αν η αξία του σήματος δε μπορεί μπορεί ν' αποτιμηθεί σε χρήμα, το κόστος της χρήσης των εγκαταστάσεων δε μπορεί να είναι αμελητέο. ΑΕΚ και ΠΑΟ πληρώνουν πολλά για να παίζουν ΟΑΚΑ
Ναι, η Τούμπα μπορεί πλέον να θεωρηθεί ως γήπεδο-αντίκα δεν παύει όμως να είναι η φυσική μας έδρα και στο φινάλε, δεν έχουμε αλλά γήπεδα στην πόλη. Εκτός κι' αν υπάρχει ένας ΠΑΟΚτσής που δε θα αισθανόταν άβολα αν μετακομίζαμε στο Καυταντζόγλειο, ακόμα κι' αν μας το έδιναν τζάμπα.

Καταλήξαμε λοιπόν στο πόσο θα έπρεπε να κοστολογηθούν οι παραπάνω παροχές του ΑΣ στην ΠΑΕ.
Σύμφωνα με τους τζίρους των τελευταίων ετών, ο ΑΣ δικαιούτο περίπου 2-2.5 εκ ευρώ. Στην προσπάθειά του ο ΑΣ να εξυπηρετήσει την ΠΑΕ και αποδεχόμενος πως είναι η ναυαρχίδα του συλλόγου, αποδέχτηκε ν' αποζημιώνεται μ' ένα πάγιο ποσό της τάξης των 850 χιλ ευρώ.

Ο Ιβάν λέει ''είναι πολλά, δίνω μέχρι 500χιλ''.

Κάποιος θα πει ''αφού έχουμε πρόβλημα και δεν έχουμε ρευστό, ας κάνουμε τους Κινέζους κι' ας δεχτούμε τα 500, στο φινάλε ένα κάρο λεφτά θα χώσει ο επενδυτής και θα γλυτώσουμε από τα χρέη''.
Μακάρι να ήταν τόσο απλό. Λεφτά για ν' αγοράσουν τον ΠΑΟΚ έβαλαν και ο Μπατατούδης και ο Γούμενος, άφησαν όμως συντρίμια πίσω τους, άρα δεν είναι τόσο λογικό να κατεβάζουμε αμέσως τα βρακιά μας στην όψη του χρήματος.
Αφήστε που αν μπούμε σ' αυτή τη διαδικασία, αύριο θα έρθει κάποιος και θα πει ''εγώ δίνω 400, ο επόμενος θα πει 200 και πάει λέγοντας''...

Από την άλλη δε μπορώ να αντιληφθώ πώς διοικήσεις πρωτοδικείου μπορούν να πληρώνουν 850 και δε μπορεί ο επενδυτής με τον οποίον υποτίθεται ότι είμαστε πιό άπλες.
Το ψαλίδι των 350 χιλ άραγε -που είναι ήδη προιόν ψαλιδιού-, θα ''λείψει'' άραγε περισσότερο από την τσέπη του Ιβάν Σαββίδη ή από τα ταμεία του ΑΣ?
Ιδού το ερώτημα...
Συμπαθάτε με, αλλά κάτι δε μου κάθεται καλά. Εκτός κι' αν για τον Ιβαν είναι θέμα ηθικής τάξης, οπότε πάω πάσο.
Κάποιος που σκοπεύει να επενδύσει με το καλημέρα 12.5 εκ αναλαμβάνοντας αυτομάτως χρέη 11 εκ στο δημόσιο, με προοπτική να αναλάβει το τεράστιο έργο της εκμετάλλευσης της Τούμπας, δε γίνεται να ασχολείται με φραγκοδίφραγκα.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου