Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Μια ανακοίνωση για το Σαλπιγγίδη

Στα όποια λογικά ή παράλογα έχουν ακουστεί κατά καιρούς για τα διάφορα θέματα του ΠΑΟΚ, προστέθηκε εσχάτως και η μη προστασία του Σαλπιγγίδη, από τις αποδοκιμασίες που ακούει από μερίδα της κερκίδας.
Ξεπερνάω εντελώς ότι η ''μη προστασία'' δεν συνοδεύεται από ίχνος παραδείγματος, μπας και γίνει κατανοητός ο τρόπος προστασίας ενός ποδοσφαιριστή από γιουχαίσματα ακόμα και συνθήματα.
Η έκδοση ανακοίνωσης, που ακούγεται ως καραμέλα πλέον, είναι εντελώς απίθανο να αλλάξει τα μυαλά εκείνων που δε γουστάρουν να τον βλέπουν με τ' ασπρόμαυρα. Πόσο δε, όταν η στοχοποίηση δεν αφορά μόνο τον παίκτη, αλλά και τη διοίκηση που τον έφερε.
Ο κόσμος πρέπει ν' αντιληφθεί, ότι το θέμα Σαλπιγγίδη είναι ηθικής τάξης για εκείνους που βγάζουν σπυριά με την πάρτη του, εντύπωση που δεν πρόκειται να αλλάξει. Στην πραγματικότητα, ουδείς αμφισβητεί την ποδοσφαιρική του αξία, ακόμα κι' αν φτάσαμε στο σημείο να γίνεται επίκληση των μέτριων επιδόσεων του, από τότε που επέστρεψε. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι αυτοί που δεν θέλουν το Σάλπι, δεν τον ήθελαν από τότε που φορούσε τα πράσινα και η επιστροφή του ήταν ένα ρεπορταζιακό ενδεχόμενο. Η μέτρια παρουσία του στον ΠΑΟΚ μέχρι στιγμής, προσέφερε απλώς ένα επιχείρημα για να στηρίξουν την άποψή τους, και τίποτα περισσότερο.Η ουσία του προβλήματος όμως, βρίσκεται αλλού.
Είναι σίγουρο ότι ακόμα κι' αν ο παίκτης σκοράριζε ασταμάτητα, ακόμα κι' αν έπαιρνε την ομάδα από το χέρι και την οδηγούσε στην κατάκτηση του Europa, το αντι-Σάλπι μπλοκ, θα παρέμενε αραγές.
Ισως να μην ξεφώνιζε τόσο, ίσως οι φωνές να χάνονταν μέσα στις ιαχές πανηγυρισμού, θα συνέχιζε όμως να υφίσταται και θα επανέκαμπτε, στην πρώτη στραβή...
Το συμπέρασμα είναι, πως το θέμα είναι πολύ πιό σοβαρό απ' όσο το αντιλαμβάνονται εκείνοι που υποστηρίζουν ότι μια ανακοίνωση ή κάποια παρόμοια πρωτοβουλία, θα τρομάξει ή έστω θα προβληματίσει εκείνους που δεν θέλουν να τον βλέπουν.
Είναι από τις περιπτώσεις, που αν ασχοληθείς με τον τρόπο που αντιλαμβάνονται οι υπέρμαχοι των ανακοινώσεων, είναι σίγουρο ότι θα προκληθεί μεγαλύτερο κακό. Μια ανακοίνωση  που θα καταδίκαζε ή έστω θα προέτρεπε όσους κράζουν το Δημήτρη να σωπάσουν, θα προκαλούσε άμεση αντίδραση με αντίστοιχη του τύπου ''θα τον κράζουμε όσο γουστάρουμε, δε θέλουμε προδότες στον ΠΑΟΚ''. Στη συνέχεια, θα αναλάμβαναν δράση οι ερτζιανοί μπαχαλάκηδες, με ότι αυτό συνεπάγεται. Το ότι μια τέτοια στρατηγική, θα έστρωνε το τραπέζι στους τελευταίους, δεν το σκέφτηκε κάποιος από τους υποστηρικτές των ανακοινώσεων...
Πέρα από τη διαφορετικότητα του θέματος, οφείλουν όλοι να κατανοήσουν ότι τα γήπεδα ήταν, είναι και -πρέπει- να παραμείνουν, ως ελεύθερος χώρος διακίνησης ιδεών και απόψεων. Φερμουάρ στο στόμα του διπλανού ή του απέναντι δε δικαιούται και -κυρίως- δε μπορεί, να βάλει κανένας, όσο κι' αν διαφωνεί, όσο δίκαιο κι' αν έχει, ή νομίζει ότι έχει!
Ακόμα κι' αν οι απόψεις που εκφράζονται δε μας αρέσουν, ακόμα κι' αν μας χαλάει ο τρόπος αντίδρασης, οφείλουμε να σεβαστούμε την επιθυμία του καθενός, να εκφράζεται. Δημοκρατία άλλωστε δε σημαίνει μόνο ότι κουμάντο κάνει η πλειοψηφία, αλλά ότι ακούγεται και η μειοψηφία.
Από την αρχή της χρονιάς, το σύνθημα ''να καεί η πουτάνα η βουλή'' ακούγεται συχνότατα, ενώ πριν από λίγες εβδομάδες, στα κάγκελα της 4 αναρτήθηκε πανό που επικροτούσε τις μειώσεις στους μισθούς των αστυνομικών. Δεδομένου ότι σίγουρα υπάρχουν κάποιοι που εκτιμούν τον κοινοβουλευτισμό στη σημερινή του μορφή, όπως και αστυνομικοί-οπαδοί του ΠΑΟΚ, φανταστείτε να αντιδρούσαν και αυτοί, ζητώντας να σταματήσουν τα συνθήματα ή να ξεκρεμαστεί το πανό.
Θυμίζω επίσης τα συνθήματα που ακούστηκαν το καλοκαίρι κατά του Ζαγοράκη από μερίδα οπαδών, για τα οποία επίσης δεν βγήκε ανακοίνωση, ούτε καταγράφηκε προσπάθεια να σταματήσουν.
Στο φινάλε, πως γίνεται να σκούζουν όλοι για τις αποδοκιμασίες στο Σάλπι και όχι στο Χαλκιά, που ακούει ίσως και χειρότερα?
Στο πηγάδι κατούρησε ο τελευταίος ή δεν είναι παίκτης του ΠΑΟΚ?
Ρητορικό το ερώτημα, αφού είναι πασιφανές ότι εκείνοι που αντιπαθούν το Χαλκιά είναι περισσότεροι από αυτούς που δε θέλουν το Σαλπιγγίδη.
Για να μην κοροιδεύουμε τους εαυτούς μας λοιπόν, το ουσιαστικό σημείο τριβής, δεν είναι αν επιτρέπεται να ξεφωνίζεται ο Σαπλιγγίδης και αν πρέπει να γίνει ''κάτι'' για να σταματήσει το βιολί, αλλά ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που είναι υπέρ της παραπάνω άποψης, γουστάρουν τον παίκτη!
Αν τον αντιπαθούσαν, δε θα τους χαλούσε καθόλου....

4 σχόλια:

  1. Έχεις εν μέρη δίκιο σε όσα γράφεις και επειδή έχεις περάσει από συνδέσμους ίσως να έχεις μία διαφορετική άποψη από τους οπαδούς που λένε την 4 πρεζάκια, κωλόπαιδα και ότι προσθέτουν πρόστιμα στον ΠΑΟΚ και την ίδια ώρα έχουν στο ενεργητικό τους το Ντούσαν-Ντούσαν στο 0-4, την προστασία στο Γούμενο και το κράξιμο Σάντος, Χαλκιά και στην αρχή τον Γκαρσία. Το καλό για εμάς τους αντι αλλά για τον ίδιο τον παίκτη και την ομάδα είναι να φύγει ώστε να βρει ο ΠΑΟΚ και ο αμυντικογενής εξτρέμ την ηρεμία τους. Σε ένα κείμενο μου αναλύω ακριβώς τα ίδια σε πολύ λιγότερο χώρο μερικές μέρες πριν. Καλό απόγευμα
    http://voria.gr/index.php?module=news&func=display&sid=73172&types=seleo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. θεωρεις καλο να φυγει, επειδη προφανως εισαι ΄'αντι''. Να σαι σιγουρος παντως, οτι και να φυγει, η ηρεμια δε θα ερθει και τοσο ευκολα! Το λινκ δε βγαζει πουθενα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το link θα σου το στείλω σε inbox! Το θέμα για μένα είναι πρώτα απ'όλα ηθικό και μετέπειτα προόδου διότι πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει το φαινόμενο όλοι να φεύγουν στην καλύτερη ηλικια και να έρχονται στα 30 και καλά σαν παοκτσήδες όταν έχουν φύγει σαν επαγγελματίες που θέλουν να κοιτάξουν την καριέρα τους. Ο παοκ δεν τους χρειάζεται πλέον! Σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο που ξόδεψες για ασχοληθείς με την άποψη ενός 23χρόνου που ταγκέπέή πιο ρομάντικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. αν λειτουργουσε ως επαγγελματιας, θα εμενε στο λαγο, που τον ηθελε! Σιγουρα θα ηταν καλυτερα, απο καθε αποψη για τον ιδιο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή