Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Αλήθειες και Ψέματα, για τα οικονομικά του ΠΑΟΚ

Στην Ελλάδα της ανειδίκευσης όπου ο κάθε γλύφτης που δεν έχει κολήσει ένσημο γίνεται υπουργός, όπου ο κάθε τυρέμπορας αναλαμβάνει ποδοσφαιρική ομάδα και ο κάθε οπαδός τα ξέρει καλύτερα από προπονητή, ήταν αυτονόητο ότι από τους μαρκουτσοφόρους-συγγραφείς που έχουν κατακλύσει τα ΜΜΕ, δε θα μπορούσαμε να έχουμε περισσότερες απαιτήσεις.
Πόσο δε σε μία εποχή όπως η σημερινή, όπου κάθε φούφουτος, μπορεί να γίνει bloger και να αμολάει όποια κοτσάνα φαντάζεται ή να αναπαράγει ότι του κάθεται καλά και νομίζει ότι τον αναγάγει σε μάγκα.
Το θέμα των απλήρωτων ποδοσφαιριστών του ΠΑΟΚ εξέλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις, μετά από την ήττα στην Τρίπολη. Η τριάρα από το βάζελο την προηγούμενη εβδομάδα στην Τούμπα, δεν αποδόθηκε στις άδειες τσέπες των παικτών. Τότε βλέπετε, δεν είχε σκάσει ανώνυμο δημοσίευμα ότι οι ποδοσφαιριστές είναι απλήρωτοι 8 ή 10 μήνες, το οποίο άρχιζε να παπαγαλίζει κάθε πικραμένος...
Για να καταλάβετε το αστείο του πράγματος, αν οι παίκτες ήταν απλήρωτοι 10 μήνες, η τελευταία φορά που είδαν το χρώμα του χρήματος ήταν περίπου στα περασμένα Χριστούγεννα! Κωμικό, ακόμα και να το σκεφτόμαστε, όχι να το παπαγαλίζουμε, όπως συμβαίνει τακτικά στην πόλη μας.
 
Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ 
ότι οι παίκτες του ΠΑΟΚ πληρώνονται με καθυστέρηση. Είναι κάτι που συμβαίνει από την πρώτη χρονιά που ανέλαβε η διοίκηση Ζαγοράκη και στην ουσία πρόκειται για μια προίκα των προκατόχων, που δε μπορούσε ούτε να αποφευχθεί ούτε να αγνοηθεί. Η συμβίωση ήταν υποχρεωτική.
Το 2007, η διοίκηση ανέλαβε χρέη περίπου 10εκ, πέρα από εκείνα στο δημόσιο. Επρόκειτο για χρωστούμενα σε παίκτες μανατζαραίους, προμηθευτές κλπ των διοικήσεων Μπατατούδη-Γούμενου, τα οποία ήταν ληξιπρόθεσμα και δε μπορούσαν ούτε να παγώσουν, ούτε να καθυστερήσουν, ούτε να αγνοηθούν, αφού μία προσφυγή στη FIFA θα μπορούσε να αποδειχτεί άκρως επικίνδυνη.
Για του λόγου το αληθές, σας παραπέμπω στη ρεπορταζιακή καθημερινότητα του καλοκαιριού του 2007, όταν στην ημερήσια διάταξη ήταν ο Γιασεμάκης, ο Κούτσης, ο Αναστασιάδης κλπ, ονόματα δηλαδή που αφορούσαν το παρελθόν, αλλά πληρώθηκαν από έσοδα της χρονιάς εκείνης.
Αυτό πρακτικά σήμαινε, ότι από τη στιγμή που κάποια από τα χρέη του 2004, του 2005 και του 2006 αποπληρώθηκαν οι ρυθμίστηκαν με έσοδα του 2007, ορισμένες υποχρεώσεις του 2007 μεταφέρθηκαν για το 2008. Κάποιες από εκείνες του 2008 στο 2009 και πάει λέγοντας. Ταυτοχρόνως βεβαίως ο ΠΑΟΚ έφτιαξε μια καλή ομάδα, που έκανε καλές πορείες.
Στην ουσία δηλαδή, ένα ποσοστό των αναγκών κάθε χρονιάς, η ομάδα το δανειζόταν από τα έσοδα της επόμενης, γιατί έτσι ξεκίνησε το έργο αναγκαστικά.
Κάπως έτσι, προέκυψαν οι καθυστερήσεις, οι οποίες υπάρχουν από την πρώτη στιγμή.
Πράγμα που σημαίνει ότι καταρρίπτεται το επιχείρημα ότι οι παίκτες δεν παίζουν καλά, επειδή είναι απλήρωτοι.
Οσο απλήρωτοι είναι φέτος, το ίδιο ήταν πέρσυ και πρόπερσυ, που χτύπησαν το πρωτάθλημα!
Λάβετε υπ' όψιν μάλιστα, ότι οι περισσότεροι και ειδικότερα οι ''παλιοί της ομάδας'' έχουν ανανεώσει τα συμβόλαια τους, οπότε γνώριζαν το καθεστώς. Οπότε δε μπορεί να σταθεί το σενάριο, ότι αλλιώς τα περίμεναν.
Αυτή είναι η μια και μοναδική αλήθεια, τα υπόλοιπα είναι παραμύθια από μυαλοπώληδες και τυράκι για να τσιμπίσουν οι ευκολόπιστοι και εννοείται ότι παραπάνω, δε διαβάσατε κανά απόρρητο μυστικό. Τα χρέη των προηγούμενων διοικήσεων, η αποπληρωμή τους από έσοδα της τελευταίας 4ετίας και οι καθυστερήσεις στις πληρωμές, είναι πράγματα που τα γνωρίζουν όλοι, μια και ουδείς είχε λόγο να τα κρύψει.
Απλώς τα βάλαμε σε μια σειρά, μια και είναι τόση η σύγχυση, που αδιαφορούμε για δεδομένα που όλοι γνωρίζουμε.
Δυστυχώς ο κόσμος είναι τόσο απαίδευτος, που παρασύρεται και δε λαμβάνει καν υπ' όψιν αυτονόητες καταστάσεις, όπως πχ ότι το βάρος κάθε χρέους, συνοδεύει οποιαδήποτε εταιρία ή και φυσικό πρόσωπο, σε κάθε περίπτωση μέχρι να αποπληρωθεί.
Ακούει πχ ο άλλος ότι ''το άνοιγμα της χρονιάς είναι πχ 1-2 ή 5 εκ και νομίζει ότι το άνοιγμα γράφεται με μια κιμωλία στον τοίχο και η επόμενη χρονιά ξεκινάει από το μηδέν.
Λάθος!
Η επόμενη χρονιά ξεκινάει με μείον, το άνοιγμα, το οποίο οφείλεται να αποπληρωθεί αργά ή γρήγορα.
Οπως επίσης και ότι παίκτες τύπου Σαβίνι που λύνουν τα συμβόλαιά τους, δε σημαίνει ότι παύουν να απασχολούν το ταμείο. Εχουν να παίρνουν χρωστούμενα, έχουν συμφωνήσει να πάρουν ίσως και αποζημίωση, αναλόγως με τη συμφωνία.
Αυτά τα ολίγα, κι όποιος κατάλαβε-κατάλαβε. Οποιος δεν καταλαβαίνει, μάλλον δε θέλει...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου