Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

Ο Προγραμματσισμός, ο Κατσούρ, ο Λόπεζ και το κακό Συναπάντημα

Η έννοια του προγραμματισμού στο ποδόσφαιρο, δεν διαφέρει από εκείνη που της προσδίδουμε στην καθημερινότητά μας και σίγουρα δεν έχει να κάνει με πυρηνική φυσική. Όπως ετοιμαζόμαστε να κάνουμε ελεύθερο camping σε κάποια παραλία και προγραμματίζουμε να πάρουμε ότι χρειάζεται για να το περάσουμε με τις στοιχειώσεις ανέσεις, το ίδιο ισχύει και για τον προγραμματισμό μιας ποδοσφαιρικής ομάδας.

Αρχίζουμε να καταστρώνουμε το πλάνο μας δειλά δειλά από την προηγούμενη χρονιά το ολοκληρώνουμε και πριν τελειώσει η σεζόν το θέτουμε σε εφαρμογή.
Η δυσκολία υλοποίησής του μια όταν μιλάμε για ΠΑΕ, αφορά κυρίως το οικονομικό σκέλος, αφού οι περισσότερες ομάδες στην Ελλάδα φυτοζωούν. Αν μιλάμε πχ στο το θρυλικό ρούλη που εξ' αιτίας της μη αδειοδότησής μπορεί να κινηθεί σε συγκεκριμένα πλαίσια, οι δυσκολίες υλοποίησης του προγραμματισμού μοιάζουν ανυπέρβλητες. Το ίδιο ισχύει για τις περισσότερες Ελληνικές ομάδες με τα άδεια ταμεία...
Μια άλλη παράμετρος, είναι να σου κάτσει η φάση να λήγουν συμβόλαια πρωτοκλασάτων ποδοσφαιριστών και να παίζουν παιγνίδι με την ανανέωση, οπότε είναι ευνόητο πως ο προγραμματισμός ίσως παρουσιάσει προβλήματα. Ακόμα και αυτό το ενδεχόμενο όμως εντάσσεται στο πλαίσιο της οικονομικής ευμάρειας αφού αν υπάρχει χρήμα μπορείς άνετα να θέσεις χρονοδιαγράμματα στους στόχους που σε ενδιαφέρουν και αν χρειαστεί να στρέψεις αλλού το βλέμμα σου.
Οι ιθύνοντες του προγραμματισμού στον ΠΑΟΚ, έχουν την ευτυχία να εργάζονται σε μια ομάδα που και χρήμα διαθέτει και είχε ξεκάθαρα κενά από την προηγούμενη χρονιά.
Από πέρσι ήξεραν ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 3 σέντερ μπακ, τα οποία στην καλύτερη γινόταν δύο αν έμενε ο Σίλντενφελντ. Ήταν κάτι που το έβλεπε και η κουτσή Μαρία
Αν' αυτού, προτίμησαν να πάρουν δύο και να επιμείνουν στην καταστροφική λογική της χρησιμοποίησης του Κατσουράνη ως κεντρικού αμυντικού, ενώ είχαν άπλετο χρόνο για να βρουν έναν ογκόλιθο, έναν σούπερ αμυντικό και έναν στοιχειωδώς καλό. Όχι πως αυτοί αρκούσαν για να βγει η χρονιά αλλά έλεγες ότι με τον Κατσικά δίπλα τους συν την εναλλακτική που μπορεί να προσφέρει ο Κατσούρ στη δύσκολη, κουτσά- στραβά οι θέσεις ήταν καλυμμένες. Αντί λοιπόν να πάρουν τρεις υποψήφιους για βασικούς οι οποίοι με τους δυο τελευταίους θα κάλυπταν τις θέσεις, προτίμησαν να πάρουν δυο και να μείνουν με 3.5 στο σύνολο.
.

Ο μισός είναι ο Κατσουράνης, διότι όσο κι' αν καλύπτει τη θέση αυτή, δεν παύει να αγωνίζεται κατ' ανάγκη. Και αυτό τα λέει όλα.
Το ότι ο παίκτης χάνεται από τη φυσική του θέση είναι το λιγότερο, ακόμα κι' αν  χάρη της συζήτησης  δεχτούμε ότι ο Λαζάρ ο Τζιώλης ή κάποιος ενδεχομένως καλύτερος του Κατσούρ στο μέλλον, μπορούν να ανταπεξέλθουν.
Το θέμα είναι πως η λογική του σχεδιάζω την ομάδα χρεώνοντας σε παίκτη μια θέση που δεν είναι η φυσική του, είναι τουλάχιστον βλακώδες. Αν αναγκαστείς να το κάνεις στην πορεία εξ' αιτίας κάποιας αναποδιάς, no problem. Όταν όμως το σχεδιάζεις έτσι από την αρχή, είσαι τουλάχιστον βλαξ.
Δεν έχει σημασία αν ο αθλητής ανταποκρίνεται ικανοποιητικά. Ο Κατσούρ άλλωστε είναι τόσο εγκεφαλικός παίκτης και γνωρίζει τόσο καλά το ποδόσφαιρο από τακτικής άποψης, που και σέντερ φορ να τον βάλεις αν παραστεί ανάγκη, θα σε βγάλει ασπροπρόσωπο. Εδώ έβαζε 5 γκολ μ.ο ως αμυντικό χάφ, δε θα βάλει 10 ως φουνταριστός?
Αυτό τι σημαίνει άραγε, πως στο σχεδιασμό της επόμενης χρονιάς θα πούμε ''δε θέλουμε γκολτζή, έχουμε τον Κατσούρ''? Σοβαροί να είμαστε...
Οι δυσλειτουργίες του ΠΑΟΚ και τα φαινόμενα της έλλειψης προγραμματισμού, δεν εντοπίζονται στην περίπτωση Κατσούρ, αφού αυτή είναι ίσως η πιο καραμπινάτη. Όσοι παρακολούθησαν το παιγνίδι με την Καλλονή, έφτασαν στο σημείο να νοσταλγήσουν το Βιβιάν και τον Κουμαλό, παρακολουθώντας τις επιδόσεις του Ισπανού Λόπεζ.
Ειδικοί δεν είμαστε, λαμβάνουμε υπ' όψιν όμως τα μηνύματα του ειδικού Στέφενς που τον έχει στο γκρούπ των αναπληρωματικών, αν και είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος στόπερ της ομάδας!
Αν λοιπόν προσθέσετε σε όσα αναφέραμε για τον Κατσούρ και την πιθανολογούμενη αδυναμία του Ισπανού να ανταποκριθεί στο ρόλο του, αντιλαμβάνεσθε πως τα πράγματα ζορίζουν, διότι απλά, οι ούτως ή άλλως 3.5 παίκτες που προαναφέραμε γίνονται 2.5. Αν συνυπολογίσετε μάλιστα και την επιρρέπεια του Κατσικά στους τραυματισμούς, τα ενδεχόμενα μοιάζουν εφιαλτικά...
Το επιχείρημα πως ''δε μας πολυχαλάει ο Λόπεζ αφού είναι αναπληρωματικός'' είναι κωμικό, αφού κατά τα φαινόμενα κάπως έτσι θα συμβαίνει και στο πρωτάθλημα στους αγώνες με τις Καλλονές. Αυτοί θα παίζουν, για να ξεκουράζονται οι υπόλοιποι.
Έχετε κατά νου επίσης πως σε αυτές τις θέσεις  οι απουσίες λόγω τραυματισμών και καρτών είναι περισσότερες από κάθε άλλη, οπότε είναι πιθανό να μη δούμε το Λόπεζ μόνο με τις Καλλονές, αλλά και σε αγώνες φωτιά του Ελληνικού πρωταθλήματος ή του Europa. Και τότε, το πιθανότερο είναι να γελάσει κάθε πικραμένος.
Κι' επειδή ο μόνιμη επωδός σε παρόμοιες περιπτώσεις είναι ''γιατί δε μας τα λέγατε στην αρχή'' απλώς σας βγάζουμε από τον κόπο, μπας και είστε υποψιασμένοι για αυτούς που έχουν την ευθύνη, όταν κάτσει η στραβή..
Μ' άλλα λόγια, ο ΠΑΟΚ έφυγε ήδη για το camping πήρε προμήθειες, αντίσκηνο και ψησταριά τα πάντα όλα που λέει κι ο Αλέ, επισημαίνουμε όμως πως ξέχασε τα πασαλάκια για να στήσει τη σκηνή, προσάναμα και κάρβουνα για την ψησταριά!
Θα περάσει καλά το ΣΚ λέτε, ειδικά όταν η γυναίκα είναι εθισμένη στη γκρίνια?

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου