Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Οι Ανεπανάληπτες Γυριστές Γρηγοριάδη-Θωμαίδη!

 

 Αποκλειστικά στο «Μ» φωτογραφίες Φλωρίδη – Σαχπατζίδη στη Μύκονο

Οπως εξηγήσαμε από την πρώτη στιγμή, οι αναφορές στη στάση που κράτησαν τα ΜΜΕ και συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι την τελευταία περίοδο της θητείας Ζαγοράκη, είναι πολλές εντός του βιβλίου ''το τέλος της επανάστασης''.
Δε θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αφού ο χώρος ευθύνης μου αφορούσε τα ΜΜΕ. Πριν από μερικές μέρες αναδημοσιεύσαμε ένα κεφάλαιο με γενικές αναφορές στους δημοσιογράφους της Θεσσαλονίκης, υποσχόμενοι ότι στην πορεία οι αναφορές θα είναι πιό συγκεκριμένες.
Απολαύστε μια χορταστική δόση:

Σε προσωπικό επίπεδο, ωστόσο, δεν σας κρύβω πως το διασκέδαζα αφάνταστα, ειδικά όταν μετά το Σαββατοκύριακο του ταξιδιού της Μυκόνου, είδα την αθλητική εφημερίδα “Metrosport” να μετατρέπεται σε “Espresso”, φιλοξενώντας ως βασικό θέμα στην πρώτη σελίδα φωτογραφίες από τη νυχτερινή έξοδο Φλωρίδη - Σαχπατζίδη στο κοσμοπολίτικο νησί.



Πόσο ακόμα θα μπορούσε να ξεπέσει η δημοσιογραφία, αναρωτήθηκα. Για την ιστορία πάντως, κυκλοφορούσαν βάσιμες πληροφορίες ότι ο Σαχπατζίδης ήταν κοντά στην αγορά ποσοστού του συγκροτήματος “Metrosport”-Metropolis, επιζητώντας τον έλεγχο μερίδας των ΜΜΕ, όταν με το καλό αποκτούσε το κουμά­ντο στον ΠΑΟΚ. Η εφημερίδα από την πλευρά της, στόχευε στην απομάκρυνση του Ζαγοράκη και πιστεύοντας ότι τα “Σπορ” έχουν καλές άκρες με την τότε διοίκηση, είχαν την ψευδαίσθηση ότι θ’ αποκτούσαν καλύτερες προσβάσεις στην ειδησεογραφία. Το ξεκαθάρισα και στην αρχή πάντως, πως δεν ήταν θέμα προσβάσεων αλλά ικανότητας των διευθυντών και των ρεπόρτερ του κάθε συ­γκροτήματος. Οι των “Σπορ” την έψαχναν, οι του “Metrosport” περίμεναν τις ειδήσεις πίνοντας καφέ και τρώγοντας σάντουιτς. Τα “Σπορ” είχαν δημοσιογράφους που ασχολούνταν νυχθημερόν με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ, οι άλλοι είχαν ρεπόρτερ τον Ντίνο Καραμητρούση που ήταν κολλημένος στα ρεπορτάζ της παλαιολιθικής εποχής. Καλά-καλά δεν ήξερε τι είναι ο ηλεκτρονικός υπολογιστής.
Ενδεικτικό του κλίματος πάντως, είναι πως λίγο καιρό πριν είχαν απομακρυνθεί ξαφνικά –και με συνοπτικές διαδικασίες– δύο επιτυχημένοι παραγωγοί του Metropolis, ο Γιάννης Λαγογιάννης και ο Νίκος Νικολάου, οι οποίοι εξέφραζαν σοβαρές επιφυλάξεις για τους επενδυτές.
Μιλάμε δηλαδή για έναν έμμεσο πόλεμο ενός εντύπου για τα μάτια ενός δήθεν επενδυτή και τον ΠΑΟΚ να βρίσκεται στη μέση…
Για την ιστορία και όπως πληροφορήθηκα εκ των υστέρων, η συμμετοχή του Σαχπατζίδη μέσω αγοράς ποσοστού στο συγκρότημα “Metrosport”-Metropolis δεν προχώρησε, αλλά το κόμπλεξ με τα “Σπορ” ήταν τέτοιο, που έπρεπε να σβήσει κάθε φωνή αμφισβήτησης της αξιοπιστίας των επενδυτών, μπας και φαγωθεί ο Ζαγοράκης.
Όσο για το θέμα της πρώτης δόσης των χρημάτων, τα 500 χιλιάρικα που είχε υποσχεθεί ο Φλωρίδης, κατατέθηκαν σε λογαριασμό της ΠΑΕ, κάτι όμως που εντυπωσίαζε τους αδαείς ή όσους ήθελαν να φανφαρολογήσουν.
Στην ουσία επρόκειτο για αναμενόμενη κίνηση, αφού θα επρόκειτο για επικοινωνιακή συντριβή, σε περίπτωση που μετά από τόσες παλινωδίες αποδεικνύονταν τόσο αναξιόπιστοι με το καλημέρα.
Το θέμα λοιπόν δεν ήταν αν ο Φλωρίδης έδινε από την τσέπη του Σαχπατζίδη 500 χιλ., αλλά αν θα είχε τα κουράγια να δώσει και τα υπόλοιπα και κυρίως να προσκομίσει τα έγγραφα. Κι αυτό γιατί χωρίς τα χαρτιά συμφωνία δεν υπήρχε, αφού ακόμα κι αν ο Α.Σ. έκανε πίσω, υπήρχε η Ε.Ε.Α. Τα 500 χιλιάρικα του Σαχπατζίδη, επίσης, αρκούσαν για την απόκτηση ποσοστού 9% που δεν προϋπέθετε την απόδειξη του πόθεν έσχες. Θα ρισκάριζε άραγε ο Σαχπατζίδης να πληρώσει ένα κάρο λεφτά, όταν γνώριζε εκ των προτέρων ότι το παιγνίδι ήταν χαμένο;


Από το “Metrosport” στην “Eξέδρα”

Βεβαίως δεν ήταν μόνο το “Metrosport”, αλλά και η εφημερίδα “Eξέδρα” που εντυπωσίασε τους πάντες με τις κωλοτούμπες της. Την 27η Ιουλίου, η εφημερίδα κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο που κάρφωνε τους Φλωρίδη - Σαχπατζίδη, αφήνοντας να εννοηθεί πως δούλευαν για λογαριασμό του Τσοχατζόπουλου.
Επρόκειτο για ένα σενάριο που είχε κυκλοφορήσει από την πρώτη μέρα που ακούστηκαν τα ονόματα των επενδυτών, το οποίο όμως ουδέποτε επιβεβαιώθηκε με αποδείξεις. Παρέμεινε πάντα μια εικασία. Και δεν αναφέρομαι στις σχέσεις Σαχπατζίδη - Τσοχα­τζόπουλου, αλλά στο αν στην υπόθεση επένδυσης του πρώτου στον ΠΑΟΚ συμμετείχε έστω και διακριτικά ο πρώην υπουργός.
Η ίδια εφημερίδα, στις 8 Αυγούστου, κάνει θεαματική κωλοτούμπα, εμφανίζοντας ανυπόγραφο κείμενο όπου εξυμνεί τον Φλωρίδη, παρουσιάζοντας τις επιχειρηματικές επιδόσεις του, χωρίς ωστόσο να παρουσιάζει κάποιο συγκεκριμένο στοιχείο, έστω το όνομα μιας από τις εταιρίες της οποίας ήταν ιδιοκτήτης. Όπως μπορεί εύκολα να καταλάβει ο καθένας, ανάλογα ανυπόγραφα και αόριστα “ρεπορτάζ” χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία μπορούν να γίνουν για τον κάθε τυχόντα.
Για του λόγου το αληθές, ιδού τι έγραψε η εφημερίδα: «Ο Βασίλης Φλωρίδης είναι ένας ριψοκίνδυνος επιχειρηματίας και αυτό αποδείχτηκε από τις πρώτες του κινήσεις στην Κωνσταντινούπολη, όταν ασχολήθηκε επισταμένως με διαλυτήρια πλοίων. Δηλαδή εμπορευόταν ό,τι άχρηστο απέδιδε ένα πλοίο και με αργά αλλά σταθερά βήματα κατάφερε να γίνει ο βασιλιάς του “scrap”. Tίτλος που τον συνοδεύει μέχρι και τώρα. Μάλιστα συνεταιρίστηκε με την πανίσχυρη οικογένεια Τσιλέρ (η Τανσού Τσιλέρ υπήρξε πρωθυπουργός της Τουρκίας) και με μεθοδικό τρόπο μπήκε στα σαλόνια της ομογένειας στην Πόλη.
Λίγα χρόνια αργότερα, δημιούργησε κατασκευαστική εταιρεία και συνεργάστηκε με την τουρκική κυβέρνηση, αλλά και με το ομογενειακό στοιχείο της Ίμβρου και της Τενέδου στον τομέα της επένδυσης ακινήτων. Όταν κατάλαβε ότι η οικονομική κρίση πλησιάζει, πούλησε τις επιχειρήσεις του και εκμεταλλευόμενος το νόμο του 2004, που επιτρέπει στους ομογενείς να φέρνουν χρήματα στην Ελλάδα από την πώληση ακινήτων, κατέθεσε σε ελληνικές τράπεζες εκατομμύρια δολλάρια. Η περουσιακή του κατάσταση εμφανίζεται πολύ καλή σε μετρητά (υπολογίζεται σε 50 εκατ. δολλάρια), παρότι στη χώρα μας οι φορολογκές του δηλώσεις τα τελευταία χρόνια είναι μηδενικές.
Όσο για το τατουάζ που έχει γραφτεί πως έχει ο Βασίλης Φλωρίδης, αυτό βρίσκεται στο δεξί του χέρι και ο επιχειρηματίας το έχει από μικρό παιδί…».


Η ερμηνεία της κωλοτούμπας

Για όσους έχουν απορίες για την αλλαγή στάσης της εφημερίδας, αξίζει να αναφέρουμε μια παλιά δημοσιογραφική τακτική προσέγγισης –κατά βάση απατεώνων– παραγόντων, όπου τα πάντα ξεκινούσαν με ένα δυσφημιστικό ρεπορτάζ, που ανάγκαζε τον έχο­ντα τη μύγα-μυγιασμένο παράγοντα να κάνει κονέ με την εφημερίδα για να μη συνεχιστούν τα δημοσιεύματα.
Το κατ’ αρχήν δυσφημιστικό δημοσίευμα λειτουργούσε ως τυράκι ώστε να τσιμπήσει ο “ξεφωνιζόμενος” και να λάβει το μήνυμα για το πόσο κακό μπορεί να του κάνει η εφημερίδα. Αν είχε τη φωλιά του λερωμένη λοιπόν, έριχνε γέφυρες και τα υπόλοιπα έρχο­νταν από μόνα τους…
Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν η συγκεκριμένη τακτική ακολουθήθηκε από την “Eξέδρα”, απλώς αναφέρω μια συνηθισμένη διαδικασία, η οποία μπορεί ευκόλως να συνδυαστεί με το ύποπτο παρελθόν του εκδότη της εφημερίδας, κ. Ανδρουλιδάκη, και την επιβεβαιωμένη επί σειρά ετών δημοσιογραφική ανεπάρκεια του διευθυντή της, Κυριάκου Θωμαΐδη.

Η κατάθεση –μέσω πρωτοσέλιδου–
των χρημάτων του Φλωρίδη…

Ενδεικτικό της συστηματικής διαστρέβλωσης που ανέφερα παραπάνω, ήταν πως ο Σεπτέμβριος ξεκίνησε με το συλλεκτικό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας “Metrosport”, που προκάλεσε συνδυασμό γέλιου και αηδίας. Σύμφωνα με όσα υποστήριξε η εφημερίδα, το δίδυμο των επενδυτών είχε ήδη καταθέσει τα 6 εκ. για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών, αλλά ο κακός Ζαγοράκης δεν τα χρησιμοποιούσε επειδή προφανώς ήθελε να καταστρέψει τον ΠΑΟΚ…
Το προβοκατόρικο αυτό δημοσίευμα είχε εμφανή σκοπό να εκθέσει τον Ζαγοράκη, μόνο που ήταν τόσο πρόχειρα φτιαγμένο, που διαψεύστηκε από άνθρωπο του περιβάλλοντος Σαχπατζίδη και συγκεκριμένα από τον κ. Βγόντζα, που όντας κάτοικος Αθηνών δεν είχε πρόσβαση στις τοπικές εφημερίδες, ώστε να πληροφορηθεί την είδηση.
Την ίδια μέρα που η εφημερίδα αποκάλυπτε πως τα λεφτά κατατέθηκαν στην τράπεζα και τα αντίστοιχα πιστοποιητικά στην Ε.Ε.Α., ο αρμόδιος νομικός εκπρόσωπος του Γιώργου Σαχπατζίδη κ. Βγόντζας –που είχε αναλάβει την ευθύνη συλλογής των εγγράφων– δήλωνε στο Libero ότι ακόμα τα μαζεύει!!!
Όσον αφορά τα χρήματα, εκείνο που μπορώ να επιβεβαιώσω, είναι ότι ουδείς από την εφημερίδα επικοινώνησε μαζί μου για να διασταυρώσει το αληθές της πληροφορίας, κάτι που σαφώς αποδεικνύει το προβοκατόρικο και τη σκοπιμότητα της δήθεν αποκάλυψης. Δέκτες ψευδών πληροφοριών μπορούν να γίνουν οι πάντες, όταν όμως για ένα τόσο ξεκάθαρο ζήτημα κάποιος ισχυρίζεται πως “κατέθεσε τα λεφτά” τι πιο απλό από το να ρωτήσεις τον αποδέκτη αν τα παρέλαβε;
Ήταν από τα θέματα που σκόπευα να θέσω στη συνέντευξη τύπου –εκείνη που δεν έγινε– ρωτώντας τους απεσταλμένους της εφημερίδας για ποιο λόγο δεν ζήτησαν την εκδοχή του επισήμου ΠΑΟΚ για ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα. Ετσι, για να καταδείξω το βρώμικο πόλεμο που γινόταν.


Γρηγοριάδης, όπως λέμε Θωμαΐδης

Για να μπείτε καλύτερα στο νόημα της κωλοτούμπας, σας παραθέτω άρθρο που έφερε την υπογραφή του Στέλιου Γρηγοριάδη, ο οποίος ήταν εκ των διευθυντικών στελεχών της εφημερίδας “Metrosport”. Ο άνθρωπος που λόγω της θέσης που κατείχε συνυπέγραψε το προαναφερθέν ψέμα στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας, μόλις ένα μήνα πριν, μέσα από κείμενο που υπέγραψε σε ιστοσελίδα, παρομοίαζε τον Φλωρίδη με τον Αλ Καπόνε!
Πρόκειται δηλαδή για πανομοιότυπη κωλοτούμπα σε σχέση μ’ εκείνη του φίλου του, Κυριάκου Θωμαΐδη, την οποία περιέγραψα προηγουμένως.
Στις 27 Ιουλίου λοιπόν, ο Γρηγοριάδης έγραφε σε ιστοσελίδα:

«Aποφάσισαν να βαδίσουν ενωμένοι για το καλό του ΠΑΟΚ, Ζαγοράκης, Κατσαρής, Φλωρίδης και Σαχπατζίδης, λέει η χθεσινοβραδυνή ανακοίνωση της ΠΑΕ. Ο καθένας το ερμηνεύει όπως θέλει. Έως ότου ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες της συμφωνίας τους (αν έγινε) και οι προϋποθέσεις της ανάμειξης των δύο επιχειρηματιών στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, ας κρατήσουμε μικρό καλάθι. Άλλωστε, προέχει ο αυριανός αγώνας στο Όσλο. Μετά το ματς οι φίλοι του ΠΑΟΚ θα γνωρίζουν περισσότερα, όπως υποσχέθηκε η ΠΑΕ.
Με την ευκαιρία, πάντως, καταθέτω μία ένσταση. Οι δύο πρόεδροι του ΠΑΟΚ έφτασαν στο σημείο να λένε ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να “πέσει” το χρήμα, αρκεί βέβαια οι εμφανιζόμενοι ως επενδυτές να μπορούν να περάσουν και από τα τεστ της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού. Δεν νομίζω ότι το μόνο που έχει σημασία είναι να ενισχυθούν τα ταμεία του ΠΑΟΚ με έξι ή εφτά εκατομμύρια ευρώ, ούτε και με καλύπτει η έγκριση που θα δώσει (αν δώσει) η Ε.Ε.Α.
Εάν ο… Αλ Καπόνε ερχόταν να βάλει λεφτά στον ΠΑΟΚ και να γίνει αφεντικό, θα χαιρόταν κανείς; Θα ήταν κανείς ικανοποιημένος, μόνο και μόνο επειδή βρέθηκε ένας λεφτάς; Δεν θα τους ένοιαζε το μέλλον της ΠΑΕ και της ομάδας; Δεν θα σκέφτονταν οι παράγοντες του ΠΑΟΚ με ποιον πάνε και μπλέκουν τον σύλλογο; Θα αισθάνονταν ασφαλείς; Θα θεωρούσαν βέβαιο ότι ο Αλ Καπόνε θα οδηγούσε τον ΠΑΟΚ ψηλά χωρίς περιπέτειες και οδυνηρά απρόοπτα; Όχι βέβαια…
Εννοείται ότι ένας Αλ Καπόνε θα μπορούσε άνετα να αποφύγει τα δόκανα της Ε.Ε.Α. και να παρουσιάσει όχι ένα αλλά 500 χαρτιά, ώστε να είναι νομότυπα καλυμμένος από όλες τις πλευρές. Καμμία Ε.Ε.Α. δεν μπορεί να κατοχυρώσει καμμία ΠΑΕ απέναντι σε οποιονδήποτε αετονύχη ή τυχοδιώκτη, όταν αυτός είναι καλά διαβασμένος και καλά οργανωμένος.
Δεν υπονοώ απαραίτητα ότι ο Φλωρίδης ή ο Σαχπατζίδης είναι τέτοιου είδους επιχειρηματίες, λέω όμως ότι πριν τους ανοίξουν διάπλατα την πόρτα της ΠΑΕ θα έπρεπε να τους ενδιέφερε το “ποιόν” του Φλωρίδη πολύ περισσότερο από τις εγγυητικές που του ζητούσαν. Με τα στοιχεία που οι ίδιοι συγκέντρωσαν ξέρουν πολύ καλά ποιος είναι ο Φλωρίδης, ενώ τον Σαχπατζίδη τον ήξεραν, επίσης πολύ καλά, εδώ και πολύ καιρό.
Εύχομαι να μην αποδείξει αυτή η ιστορία ότι Κατσαρής και Ζαγοράκης φάνηκαν κατώτεροι των περιστάσεων και της ιερής υποχρέωσης που είχαν να προστατεύσουν τον ΠΑΟΚ. Εύχομαι να μην υποθηκεύσουν με τον χειρότερο τρόπο το μέλλον της ΠΑΕ και της ομάδας, μόνο και μόνο επειδή σήμερα τα έξι ή τα εφτά εκατομμύρια ευρώ μοιάζουν με μάννα εξ ουρανού…»

Έχω τη βεβαιότητα ότι, παρά τον πλούτο της, η ελληνική γλώσσα αδυνατεί να περιγράψει με την ευγλωττία που απαιτείται, την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί. Στα τέλη Ιουλίου εξέφρασε επιφυλάξεις για τον Φλωρίδη κι ένα μήνα μετά δεν άλλαξε απλώς άποψη –που στο φινάλε δεν είναι απαγορευτικό– αλλά διέρρευσε καραμπινάτα ψεύδη που βόλευαν τον κάτι σαν Αλ Καπόνε…
ΥΓ. Αφού τα διαβάσατε όλα με κάθε λεπτομέρεια, με στοιχεία, αποδείξεις, ονόματα, και τηλέφωνα, αξίζει να διαβάσετε την απάντηση του εικονιζόμενου στην εφημερίδα του, έτσι για να καταλάβετε αφενός πόσο πονάει όταν ξεσκεπάζονται αλλά και πως άθελά τους, επιβεβαιώνουν στην πραγματικότητα τα γραφόμενα στο βιβλίο. Αντί λοιπόν να παραθέσει ντοκουμένα -όπως έκανα εγώ δηλαδή- απολαύστε τη διατύπωση της θέσης του, που πραγματικά τσακίζει κόκκαλα:

Κάποια γλίντζα (εγώ είμαι αυτός, ο Στέλιος είναι ο Νίντζα της ενημέρωσης) έγραψε ένα βιβλίο όπως ο ίδιος το ονομάζει (μπορεί να είναι και εγκυκλοπαίδεια Στέλιο, θα το ξανατσεκάρω). Φυσικά δεν ξόδεψα ούτε δευτερόλεπτο να για να ασχοληθώ μαζί του (αυτό είναι προφανές, αφού ξόδεψες περισσότερα για να μου αφιερώσεις ένα αόριστο και ανούσιο ΥΓ) και, γενικώς δεν πρόκειται να ασχοληθώ ακολουθώντας την οδό που πολλοί άλλοι θα επιλέξουν με το δίκιο τους, για να βάλουν το συγγραφέα στη θέση του (thanks μεγαλόψυχε). Η αξιοπρέπεια δεν κερδίζεται στις αίθουσες των δικαστηρίων (κερδίζεται όμως με συντριπτικη επιχειρηματολογία, σαν αυτή που παραθέτεις, οπότε μη μασάς). Και η αντιπαράθεση με γελοίους που πνίγονται από το ίδιο τους το κόμπλεξ, μόνο αυτοσεβασμό δε δείχνει (ομολογώ ότι είμαι γελοίος, διότι απλά δεν κατάφερα να μετατρέψω τον Αλ Καπόνε σε αξιοσέβαστο επενδυτή σε λιγότερο από ένα μήνα όπως εσύ, ούτε να εμφανίσω χαρτιά και λεφτά που ακόμα αγνοούνται)...


 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου