Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Η μεγάλη, του καθηγητή της Αλητείας σχολή

Μην έχοντας ξεπεράσει ακόμα τον εκνευρισμό από τα σφυρίγματα των διαιτητών στο παιγνίδι με το Μαρούσι
, επαναφέρω στη μνήμη εικόνες από το πρώτο νικηφόρο εκτός έδρας παιγνίδι, της φετεινής χρονιάς. Στην άκρη του πάγκου του Αμαρουσίου, μια γνώριμη εκόνα καραφλού κεφαλιού με ολίγον από πλαστικό χλοοτάπητα, που προσέφερε έμπνευση για ένα από τα πίο πετυχημένα συνθήματα της δεκαετίας του 80!: ''Είναι παρθένα, του Ελληνιάδη η χτένα...''
Ο συνειρμός αναπόφευκτος, αν και η καλοκαιρινή είδηση ''θάφτηκε'' με μαεστρικό τρόπο. Στο πρόσφατο Ευρωμπάσκετ, το άξιον τέκνο της ''μεγάλης του καθηγητή της αλητείας σχολής'' τιμωρήθηκε από τη FIBA, για απόπειρα επηρεασμού διαιτητών που θα σφύριζαν αγώνες της εθνικής μας.
Η μπασκετική στοά, κατάφερε σχεδόν να εξαφανίσει την είδηση, ή να την περάσει στα ψιλά. Οχι τόσο για να μη κηλιδωθεί το όνομα και το κύρος της εθνικής -ούτως ή άλλως ο Ελληνιάδης δεν είχε σχέση με την ΕΟΚ, επισήμως τουλάχιστον-, αλλά για να μη υπάρξει αφορμή ιστορικής αμφισβήτησης, της γαυρικής κυριαρχίας τη δεκαετία του 80.
Αναλογιστείτε το πλήγμα, αν μετά τα δηλητηριασμένα νερά -που θεωρητικά συγκαταλέγονται στα μυστήρια-, προστίθονταν και ο ντόρος από την καραμπινάτη δωροδοκία διαιτητών, που βεβαίως και αποτελεί το σήμα κατατεθέν των ντεκαπάζ αυτοκρατοριών της εποχής.
 Στην Ελλάδα της ατιμωρησίας βέβαια, που ζητάμε να μπούν φυλακή οι κλέψαντες υπουργοί, αφήνουμε λαμόγια -με σφραγίδα πλέον-, όχι απλώς να κυκλοφορούν ελεύθερα, αλλά να δραστηριοποιούνται στο χώρο που βρώμισαν. Τους τιμωρούν οι απ' έξω κι' εμείς, τους προσφέρουμε άλλοθι.
 Διόλου τυχαίος ο συσχετισμός, μια και ο πνευματικός πατέρας του φαλακρού, εξελίχθηκε σε εθνοπατέρα όλων ημών...
Τα σφυρίγματα των Τανατζήδων προκλητικά, αν και η πεσμένη δημοτικότητα του πάλαι ποτέ βασιλιά των εγχώριων σπορ, περιορίσε τις διαστάσεις που θα λάμβανε σε άλλες εποχές.
Η εξήγηση ήταν εύκολη πάντως, αρκούσε ένα κοντινό πλάνο στον πάγκο....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου